Poletje je čas za sladoled.
To dobro vedo trgovci, ki si manejo roke, ker te dni prodajo veliko lučk, kornetov in banjic, pa tudi slaščičarji.
Njihove vitrine so polne mrzle dobrote različnih barv. Včasih se je težko odločiti, katero kepico bi izbrali: naj bo to vanilija, čokolada ali jagoda, morda straciatella, zeleno jabolko ali modro nebo?
Kaj pa sladoled iz bučnih semen, jogurta in fige, ali pa celo iz vrtnic?
Na evropskem tekmovanju v Bologni so sladoledni mojstri iz različnih držav ponudili celo take nenavadne okuse, kot so malinov sladoled s črnim čajem in koščki pomaranče ter kandiranimi pistacijami, sladoled iz grenivke z janežem in meto in figov sladoled s pastinakom in makom.

Okusi se razlikujejo, pravi pregovor, toda nekateri sladoledi so res boljši od drugih.
Najboljše v Sloveniji pripravlja Tine Valič iz kavarne Dolce Vita v Novi Gorici. Že aprila je na prvem državnem tekmovanju zmagal s sladoledom z okusom prekmurske gibanice. Tega je zdaj predstavil tudi v Bologni.
Poleg njega se je z najboljšimi sladolednimi mojstri pomeril še Ardit Ejupi iz slaščičarne Pingo v Šentilju. Prejel je posebno priznanje za sladoled z okusom temne čokolade, namočene v viskiju in dimljene na češnjevem lesu.
V Ljubljani so uredniki vodnikov In Your Pocket za najboljšega razglasili sladoled v kavarni Cacao, mladi novinarji, ki so en teden ustvarjali Časoris, pa prisegajo na tistega v Vigu in Zvezdi.
A kadar je res zelo vroče, in to poletje smo preživeli že lepo število pasjih dni, je najboljši kar najbližji sladoled.

Slovarček
Vitrina je kos pohištva z eno stekleno steno.
Pregovor na kratko in ponavadi v prispodobi izraža kako življenjsko izkušnjo.
Za razmislek
- Kateri sladoledni okus imaš najraje?
- Iz česa delamo sladoled?
- Kaj naredi sladoled boljši od drugih?