Časoris
Je država v svojem 30. letu otrokom obrnila hrbet? Foto: Jošt Gantar/STO
Je država v svojem 30. letu otrokom obrnila hrbet? Foto: Jošt Gantar/STO

Sloveniji čestitke, otrokom opravičilo

Slovenija praznuje 30. rojstni dan.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je osmošolcem z OŠ Hudinja ob tem dejal, da je najbolj ponosen, ker je Slovenija mirna in varna država.

Te zanima tudi, kako ocenjuje vpliv epidemije na mlade. Ta bo večji, kot smo pričakovali in vi doživljali, jim je odgovoril.

Predsednik republike Borut Pahor je obiskal OŠ Hudinja. Foto: Daniel Novakovič/STA
Predsednik republike Borut Pahor je obiskal OŠ Hudinja. Foto: Daniel Novakovič/STA

Kako ste jo doživljali, ne moremo vedeti, vsak jo je namreč po svoje. Vemo pa, da zaradi epidemije odraščate v drugačnih razmerah kot otroci pred denimo šestimi ali tridesetimi leti.

Država je preživela otroštvo in pubertetniške muhe. Za njena ravnanja ne more biti več izgovorov, češ da je mlada in nevedna. Pričakujemo, da je pravična, da skrbi za vse, še posebej za tiste, ki ne morejo skrbeti zase – za otroke. Zanje bi lahko storila več. Poskrbela bi lahko, da šole ne bi bile toliko časa zaprte in da bi poleti več otrok lahko šlo na morje. Pogrešam tudi pomoč tistim, ki so med epidemijo izgubili voljo do učenja. Domovino, našo Slovenijo, imamo radi, naj ima ona rada tudi otroke. To je moja želja ob 30. rojstnem dnevu Slovenije.

Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije

Da bi zaščitili odrasle, ste bili otroci poldrugo leto prikrajšani za običajno otroštvo. Urednik nemškega časopisa Bild je to zaznal in se namesto državnih voditeljev opravičil tamkajšnjim otrokom.

Opravičilo si zaslužite tudi vi! V Časorisu se opravičujemo v imenu odraslih, ki nam je žal, da vas nismo ustrezno zaščitili.

Opravičujemo se, da ste se šolali na daljavo in zdravi odhajali v karanteno; za prekinjene stike z vrstniki; za slabše duševno zdravje; za stiske zaradi šole ali odnosov v družini; za odpadle treninge in krožke; za to, ker se niste mogli zaljubljati in še manj poljubljati.

Sloveniji tako čestitamo ob rojstnem dnevu, obenem pa se tudi opravičujemo, ker vam v 30. letu nismo zagotovili otroštva in mladosti, kakršne si zaslužite.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.