fbpx
Časoris
V CDC sicer niso zaznali bistvene razlike pri incidenci med tistimi, ki so hodili v šolo, in tistimi, ki so se šolali na daljavo. Vir: Pixabay
V CDC sicer niso zaznali bistvene razlike pri incidenci med tistimi, ki so hodili v šolo, in tistimi, ki so se šolali na daljavo. Vir: Pixabay

Širjenje koronavirusa manj verjetno pri mlajših otrocih

Otroci ostajate doma, ker naj bi se v šolah širile okužbe.

A šolanje v učilnicah je za mlajše otroke precej varno, so ugotovili na ameriškem Centru za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC). Med raziskavo o koronavirusu v ZDA so najnižjo incidenco okužb zaznali pri otrocih, mlajših od deset let.

Skupaj so od marca do začetka decembra 2020 analizirali več kot 2,8 milijona okužb pri mlajših od 24 let. Mlajši ko so bili otroci, manj verjetno je bilo, da se bodo okužili.

Deleži okužb po starostnih skupinah so bili:

  • 18–24 let: 57 odstotkov
  • 14–17 let: 16 odstotkov
  • 11–13 let: 8 odstotkov
  • 5–10 let: 11 odstotkov
  • 0–4 leta: 7 odstotkov

Tudi podatki slovenskega COVID-19 sledilnika kažejo, da je okužb v teh starostnih skupinah malo.

Po oceni CDC je nevarnost za širjenje koronavirusa v vrtcih in v šoli med mlajšimi otroki manjša kot med starejšimi otroki v višjih razredih.

Zato priporočajo, da naj bo zapiranje šol eden zadnjih ukrepov oblasti v boju proti koronavirusu. Enako so včeraj pozvali v Unicefu.

CDC priznava nekatere pomanjkljivosti študije, na primer, da na koronavirus ponavadi testirajo tiste, ki kažejo simptome. Pri mlajših pa je več takšnih, ki jih ne kažejo.

Položaj še vedno ni rožnat. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je dopoldne pojasnil, da se število okužb počasi znižuje, stanje v bolnišnicah pa slabša. Zato je vlada podaljšala razglasitev epidemije za 60 dni.

Obstaja verjetnost, da jo predčasno prekliče. Vse je odvisno od tega, ali bo cepivo podjetja AstraZeneca registrirano in ali bo njegova dobava zagotovljena.

Napovedal je še, da bo po odprtju šol učitelje treba redno testirati. Ni še jasno, ali tedensko ali mesečno.

Posamezni razredi ali šole pa se bodo lahko znašli v karanteni, če bo kdo od učencev okužen.

Slovarček

Incidenca je število na novo ugotovljenih primerov neke bolezni v določeni populaciji v enem koledarskem letu.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa