Časoris
Sporočilo mladih: Nimamo planeta B, sporočamo mladi. Vir: Pixabay
Sporočilo mladih odraslim: Nimamo planeta B. Vir: Pixabay

Zakaj portugalski otroci tožijo evropske države, tudi Slovenijo?

»Doma smo vedno govorili o podnebnih spremembah,« pravi petnajstletna Portugalka Sofia Oliveira. »In hoteli smo nekaj storiti. Nekaj velikega.«

Portugalska je leta 2017 doživela najbolj vroč julij v 90 letih. V gozdnih požarih je umrlo 120 ljudi. Pred dvema letoma so v Lizboni temperature dosegle rekordnih 44 stopinj Celzija.

Sofijin brat, dvanajstletni Andre, pravi, da je bilo tudi letos veliko požarov: »Poleti si nismo upali zapustiti hiše in oditi v naravo. To se ne bi smelo zgoditi.«

In tako je šest mladih Portugalcev na evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu pred dvema mesecema vložilo tožbo proti 33 evropskim državam. Države bi morale sprejeti strožje ukrepe proti podnebnim spremembam, so prepričani mladi Portugalci.

S tem bi jim zagotovili dobro fizično in duševno počutje v prihodnosti.

Ker tega niso storile, so kršile njihovo pravico do igranja na prostem in pravico do brezskrbnosti.

Gozdni požar. Vir: Pixy.org
Gozdni požar. Vir: Pixy.org

Sodniki so njihovo tožbo vzeli zares. Obtožene države, med njimi je tudi Slovenija, so pozvali, naj do 23. februarja odgovorijo na obtožbe.

Odločitev sodišča je zgodovinska. »To je prvič, da se je lotilo vpliva podnebnih sprememb na evropske državljane,« pojasnjuje odvetnik Marc Willers.

Andre Oliveira je zadovoljen: »Da so sodniki priznali nujnost našega primera, mi je vlilo upanje. Toda še raje bi videl, da bi evropske vlade takoj ukrepale tako, kot znanstveniki menijo, da je nujno, če hočemo zaščititi našo prihodnost. Dokler tega ne bodo storile, se bomo bojevali s še večjo odločnostjo.«

Že čez nekaj tednov bodo članice Evropske unije določile cilj za zmanjšanje emisij v desetih letih. Vsaj 65-odstotno zmanjšanje v primerjavi z letom 1990 bo potrebno, da bodo zadostili zahtevam mladih tožnikov in mnogih drugih, menijo okoljevarstveniki.

Za razmislek

  1. Meniš, da Slovenija stori dovolj za zmanjšanje toplogrednih plinov?
  2. Kaj ti prispevaš k varstvu okolja?
  3. Kako lahko otroci uveljavite svoje pravice?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.