fbpx
Časoris
Protestnica, ovita v zastavo, ki je simbol protestnikov, na protivladnih demonstracijah oktobra 2020. Vir: Adobe Stock
Protestnica, ovita v zastavo, ki je simbol protestnikov, na protivladnih demonstracijah oktobra 2020. Vir: Adobe Stock

Še ena črna pika za belorusko diktaturo

Hitreje, višje, močneje je geslo olimpijskih iger. Letos so mu dodali še besedo – skupaj. Mir in solidarnost sta osnovni sporočili olimpijskih iger, so poudarili na otvoritveni slovesnosti v Tokiu.

V ponedeljek se je solidarnost izkazala tudi v praksi. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je zaščitil belorusko šprinterko Kristino Timanovsko.

»Ne bom se vrnila v Belorusijo,« je dejala 24-letna atletinja in na letališču zaprosila za pomoč MOK in japonsko policijo, da bi jo obvarovali pred prisilnim vkrcanjem na letalo.

Belorusko olimpijko so trenerji premestili v štafeto 4 x 400 metrov. Ker je njihovo ravnanje kritično komentirala na Instagramu, so jo hoteli poslati domov.

Ustrašila se je, da jo bodo tam kaznovali, saj so mediji njeno potezo ostro obsodili in dejali, da »nima ekipnega duha«.

Potem ko je noč preživela na letališču v policijskem varstvu, ji je zatočišče ponudilo več držav. Odločila se je za Poljsko in se zatekla na njihovo veleposlaništvo.

Evropska unija je sporočila, da gre za »še en dokaz brutalne represije beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka«.

Belorusija velja za zadnjo evropsko diktaturo. Predsednik države je že več kot 25 let Aleksander Lukašenko. Da ostane na oblasti, skrbi z nepoštenimi volitvami in nasilnim zatiranjem opozicije.

Kdor je kritičen do diktature, je v hudi nevarnosti. V začetku junija je svet šokiralo prijetje aktivista Romana Protasjeviča. Beloruske oblasti so letalo, s katerim je potoval, kratko in malo prisilile k pristanku v beloruskem glavnem mestu Minsk.

Včeraj pa so v Ukrajini našli mrtvega Vitalija Šišova, nasprotnika režima, ki je pomagal beloruskim beguncem. Policija sumi, da je šlo za umor.

Slovarček

Diktatura je politična ureditev, v kateri ima neomejeno oblast razred ali posameznik.

Za razmislek

  1. Poznaš primere, ko sta se prepletla šport in politika?
  2. Kakšna je razlika med demokracijo in diktaturo?
  3. Kako se je mogoče bojevati proti diktatorjem?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
19°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa