Časoris
Če bo otrok ali dijak pozitiven na novi koronavirus, ga bodo napotili še na testiranje z zanesljivejšim PCR testom. Vir: Freepik
Če bo otrok ali dijak pozitiven na novi koronavirus, ga bodo napotili še na testiranje z zanesljivejšim PCR testom. Vir: Freepik

Samotestiranje otrok verjetno sredi aprila

Do konca tedna se boste otroci še šolali od doma. Strokovnjaki obljubljajo, da se boste potem spet vrnili v šolske klopi.

V drugi polovici aprila pa bodo pristojni za učence zadnje triade in dijake najverjetneje uvedli samotestiranje na novi koronavirus. Tako so danes napovedali na ministrstvu za zdravje.

»Vsaj v višjih razredih bi bilo dobro, da bi bilo več testiranih. Postopek je popolnoma neboleč in lahko izvedljiv,« pravi Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, UKC Ljubljana.

Na ministrstvu zato predlagajo prostovoljno samotestiranje na domu z nebolečimi hitrimi metodami.

Koristi prinaša predvsem v skupinah, ki so v mehurčkih. Še zlasti je uporabno pri asimptomatskih okužbah, saj omogoča njihovo takojšnje odkrivanje in prekinitev verige prenosa okužbe. Nacionalni laboratorij za zdravje je preverjal možne načine testiranja in ocenil, da je pri otrocih najbolj primeren bris zunanjega dela nosu.

Ministrstvo za zdravje

Podrobnosti testiranja na ministrstvu za zdaj še usklajujejo. Pripravljajo tudi kratek film in zloženko z navodili, kako izvesti test.

Zaradi pomanjkanja informacij imajo številni starši in ravnatelji pomisleke.

Gregor Pečan, ki vodi združenje ravnateljev, je za Radio Slovenija povedal, da bi bilo ravnateljem lažje, če bi imeli podatke, kako bo samotestiranje potekalo, še pred zbiranjem informacij o pripravljenosti nanj.

Teste je država kupila v okviru skupnega evropskega naročila in so že na poti v Slovenijo. En stane 1,49 evra, naročili pa so jih 300 tisoč.

Cepljenje otrok. Vir: Freepik
Vir: Freepik

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin pa je na današnji tiskovni konferenci dejal, da nekateri proizvajalci že izvajajo tretjo fazo preizkušanja cepiva na mlajših.

Napovedal je, da bomo do jeseni imeli jasne usmeritve, kako bo s cepljenjem otrok.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
28°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa