Časoris
Vsakega okuženega je treba čim hitreje zaznati in ga umakniti. Prednost hitrih testov je široka dostopnost in kratek čas do rezultata, pravi minister Janez Poklukar Vir: Adobe Stock
Vsakega okuženega je treba čim hitreje zaznati in ga umakniti. Prednost hitrih testov je široka dostopnost in kratek čas do rezultata, pravi minister Janez Poklukar Vir: Adobe Stock

S tedenskim testiranjem lahko prepolovimo okužbe v šolah

Po koncu trenutnega zaprtja države želimo, da se otroci vrnete v šole, pravijo pristojni.

To bi najlažje dosegli s prostovoljno uporabo hitrih testov na novi koronavirus, je na današnji tiskovni konferenci ponovno ocenil zdravstveni minister Janez Poklukar.

V teh dneh zato pripravljajo predstavitveni film o postopku samotestiranja in spremljajočo infografiko, nato bodo potek predstavili širši šolski javnosti.

Zagotovili bodo tudi zdravstveni kader, ki bo vse, ki jih to zanima, naučil, kako naj uporabljajo teste.

Želijo si, da bo odziv dober in da bomo epidemijo lahko obvladovali. V Angliji, Nemčiji, Avstriji in na Češkem si že pomagajo s takšnimi testi, je naštel minister.

Kjer so teste delali na 14 dni, so število okužb zmanjšali za 20 odstotkov, kjer so jih enkrat tedensko, so jih zmanjšali za 50 odstotkov, kjer so jih dvakrat tedensko, pa za več kot 80 odstotkov.

Janez Poklukar, minister za zdravje

Zaradi pomanjkanja informacij o načinu testiranja, je napoved njegove uvedbe naletela na več odpora kot zanimanja.

Poklukar je dejal, da je bilo ravnanje ministrstva za izobraževanje, ki je po šolah zbiralo zanimanje za samotestiranje, morda malce preuranjeno. Vendar verjame, da se bo zanimanje povečalo že prihodnji teden, ko bo več informacij.

»Tudi za cepljenje sprva ni bilo takšnega zanimanja, kot ga imamo danes. Verjamem, da bo zanimanje za takšno testiranje večje, ko bodo ljudje ugotovili, kako uporabno je.«

Psihiatri podpirajo testiranje, saj opažajo, da so otroci v veliki stiski. Več je samomorilnih misli in poskusov samomora, odvisnosti od računalniških iger in motenj hranjenja.

»Ne razumem ravnateljev in učiteljev, da ne podpirajo samotestiranja na covid-19. Noben hud poseg ni, če si otrok sam povrta s paličico po nosu. Kako lahko to primerjajo s škodo, ki jo povzročijo meseci in meseci brez pouka v živo,« je za Delo izjavila dr. Hojka Gregorič Kumperščak, predsednica Združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo Slovenije.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.