Časoris
Odvržene ribiške mreže so nevarne pasti za živali. Vir: Pixabay
Odvržene ribiške mreže so nevarne pasti za živali. Vir: Pixabay

Rekordni morski ulov: sto ton plastike

Posadka ameriške nevladne organizacije Ocean Voyages Institute se je po 48 dneh plovbe po Tihem oceanu vrnila v Honolulu.

Izkrcala se je z rekordnim, več kot stotonskim ulovom. Toda ne rib, ampak plastičnih odpadkov in odvrženih ribiških mrež!

To je bila do zdaj največja morska čistilna akcija.  

Iz morja so odstranili 103 tone plastičnih odpadkov in mrež. Vir: Ocean Voyages Institute

Na pol poti med Havaji in Kalifornijo v Tihem oceanu plava največji otok smeti na svetu. Predel, velik za tri Francije (ali okoli 1,5 milijona kvadratnih kilometrov), so poimenovali Velika pacifiška zaplata odpadkov.

Krožno gibanje oceanskih tokov plastične predmete in ribiške mreže sčasoma zmelje v mikroplastiko, ki ji rečemo tudi »plastična juha«.

Nizozemski izumitelj Boyan Slat je za čiščenje plastične juhe razvil poseben sistem, recimo mu sesalec, s katerim mu je oktobra lani že uspelo v morju ujeti prvo plastiko. Takrat je napovedal, da namerava v petih letih očistiti polovico zloglasne zaplate odpadkov.

Člani letošnje odprave Ocean Voyages Instituta so smeti pobirali na bolj staromoden način: z jambora so opazovali morsko gladino. Pri iskanju so si pomagali tudi s satelitskimi napravami in letalniki.

»Morje ne sme čakati, da se mreže in smeti razkrojijo v mikroplastiko,« opozarja ustanoviteljica Ocean Voyagers Instituta Mary Crowley.

Ta namreč zastrupi občutljivo prehranjevalno verigo v morju. Živali se z njo prehranjujejo, kot da bi bila plankton, in lahko poginejo.

V mrežah, ki jih ribiči odvržejo v morje, pa so člani odprave odkrili več okostij morskih želv.

Ulovljeno plastiko in ribiške mreže bodo zdaj reciklirali in ponovno uporabili v različne  namene.  

Čistilcem morja dela še dolgo ne bo zmanjkalo, saj je v veliki pacifiški zaplati odpadkov najmanj 80 tisoč ton plastičnih smeti.

Za razmislek

  1. Si na morju kdaj opazila, koliko plastike naplavi na obalo?
  2. Ali ločuješ odpadke?
  3. Bi se rad udeležil čistilne akcije na morju?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-7°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.