Ste že pobarvali velikonočna jajčka? Še ne?
Karina Cunder Reščič, urednica kulinarične revije Odprta kuhinja, ima kulski recept za pirhe iz naravnih barvil. Pa še eko je.
Bodimo iskreni, naravna barvila za jajca so večinoma, khm, naravnega videza. Pomeni, da so v resnici malo bolj medlo obarvana, kot želimo (in smo videli na Instagramu, Pinterestu ali TikToku).
Raaazen če uporabimo rdeče zelje. Tu se zgodi pravcata čarovnija! Jajca postanejo tako močno modra, da težko verjameš svojim očem.
Rdeče zelje, ki je v resnici vijoličasto, priskrbi pirhe v odtenkih od petrolejske prek turkizne do nežno modre.
In kako to narediš?
V treh decilitrih vode skuhaš pol glave nasekljanega rdečega zelja z žličko soli in žličko kisa. (Lahko vzameš liste, ki niso več za pojest).
Vre naj 20 minut, nato vse skupaj precedi v lonček in daj na stran.
Skuhaš še jajca in jih potopiš v lonček z zeljno barvo.
In potem nekaj ur napeto čakaš: ko jajčka dobijo odtenek, ki ti je všeč, jih pač pobereš ven.
Iz te osnove lahko narediš tudi zeleno barvo. Vzameš polovico zeljne barve in ji dodaš žlico kurkume. Premešaš in namočiš jajčka.
Karina priporoča tudi rdeče pirhe.
Za te naravne barve žal ni.
V poganskih časih so verjeli, da najbolj rdečega pirha ne smeš pojesti.
Raje ga spravi na poličko in dom bo varoval pred hudobnimi duhovi.
Naslednje leto ga ob veliki noči daš v reko ali potok, da odplava s tokom – kajti takrat imaš že novega.
Takšna zaščita doma pa je vredna vrečke umetne barve, kajne?
Mimogrede: znaš jajca skuhati, da ne bodo gumijasta, rumenjak pa žalostno siv, ampak žareč kot sonce?
Za razmislek
- Poznaš zgodbo velike noči?
- Katere barve pirhov so ti najbolj všeč?
- Katere so še druge velikonočne jedi?