Časoris
Na ptujskem kurentovanju se je v nedeljo predstavilo 800 kurentov in več kot 2500 mask. Foto: Marko Pigac/ arhiv Zavoda za turizem Ptuj (www.slovenia.info)
Na ptujskem kurentovanju se je v nedeljo predstavilo 800 kurentov in več kot 2500 mask. Foto: Marko Pigac/arhiv Zavoda za turizem Ptuj (www.slovenia.info)

Pustovanja so nazaj!

Pust se je končno vrnil med nas!

V preteklih letih smo že vsi pogrešali številne pustne povorke, ki so bile odpovedane zaradi epidemije. Letos pa so znova zaživela tradicionalna pustovanja po vsej Sloveniji!

Najbolj množično pustovanje je zagotovo kurentovanje na Ptuju. Tokrat ga je obiskalo kar 2500 mask in okrog 40.000 obiskovalcev.

Najbolj tradicionalen in prepoznaven lik kurentovanja je seveda kurent, ki je postal celo del Unescove kulturne dediščine.

Med najstarejša tradicionalna pustovanja v Sloveniji sodi tudi Drežniški pust. Glavni akterji te povorke so polnoletni neporočeni fantje, ki si lesene maske izdelajo sami. Maske se delijo na »ta grde« in »ta lepe«.

»Ta lepi« hodijo po vaških hišah in s plesom in glasbo voščijo vsega dobrega. Navadno so nagrajeni z denarjem in pustnimi dobrotami.

»Ta grdi« pa po cestah strašijo otroke in jih posipajo s pepelom, ki ga nosijo v nogavicah. Ko fant dopolni 18 let in vstopi v fantovščino, si mora prvo leto obvezno izdelati masko »ta grdega« in strašiti po ulicah!

Drežniška pustna sobota se začne že ob osmih zjutraj v vaški gostilni, konča pa popoldan na osrednjem trgu z glasbo in igro. Podoben pustni scenarij kot v Drežnici se vsako leto odvija tudi v Drežniških Ravnah.

Med bolj poznane pustne običaje sodi tudi laufarija v Cerknem, pustni običaj, ki po mnenju strokovnjakov izhaja še iz poganskih obredov.  

Cerkljanska laufarija že stoletja poteka po nenapisanih pravilih, ki se z ustnim izročilom prenašajo iz roda v rod.

Laufarji so maske, ki opozarjajo na značilnosti in slabosti posameznih skupin prebivalstva v Cerknem.

Danes je pustni torek! Izkoristi ga za vesela pustna rajanja in popoldanska druženja ob pustnih dobrotah!

Za razmislek

  1. Si že kdaj obiskal kurentovanje na Ptuju?
  2. Veš, kje leži vas Drežnica?
  3. Ima tvoj domači kraj kakšne značilne pustne običaje?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.