Časoris
Projekt Stella ozavešča o spolnih stereotipih in podpira vedenja, ki v okviru šole spodbujajo enakost spolov. Foto: Sergey Novikov/Dreamstime
Projekt Stella ozavešča o spolnih stereotipih in podpira vedenja, ki v okviru šole spodbujajo enakost spolov. Foto: Sergey Novikov/Dreamstime

Punce lahko postanejo karkoli, tako kot fantje

Smo že dosegli enakost med spoloma?

To vprašanje si zastavljamo vsako leto ob mednarodnem dnevu žensk.

Podprite Časoris Trajni

Vse leto pa se s tem ukvarjajo sodelujoči v projektu Stella, ki se posveča problematiki spolnih stereotipov.

Spolni stereotipi so še vedno prisotni skoraj povsod. Obstajajo recimo prepričanja, da so nekateri poklici primerni samo za dečke ali za deklice. Ali pa, da morajo deklice slediti neuresničljivim lepotnim idealom.

Avtorji projekta so zaznali, da učenke in učenci prek skritega kurikuluma nezavedno utrjujete priučene spolne norme, zato so pripravili različna spletna orodja in nasvete za otroke, s katerimi te želijo preseči.

Tudi ti lahko sodeluješ: odigraš denimo igro spomin, rešiš kviz, narišeš superjunakinjo ali po svoje dokončaš zgodbo iz znane pravljice.

Projekt se osredotoča na spreminjanje družbenih norm. To počne z ozaveščanjem o spolnih stereotipih in podpiranjem vedenja, ki v okviru šole spodbuja enakost spolov. »Stereotipi uspešno živijo med nami prav zaradi svoje navidezne naravnosti ('tako je pač že od nekdaj bilo'), o kateri se ne sprašujemo ('deklice so pridne, fantje naravno inteligentni'; 'deklice so mirne, fantje razgrajajo', 'roza barva je za punčke, modra za fantke' ...), ocenjuje Ana Pavlič. Foto: Larisa Rudenko/Dreamstime
Foto: Larisa Rudenko/Dreamstime

»Otroci z veseljem sodelujejo, zato smo dosegli namen – spodbudili smo jih, da razmišljajo o enakosti spolov in enakih pravicah,« pravi Ana Pavlič iz Inštituta za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki je ena od sodelujočih organizacij v projektu.

V njem sodelujejo še LUC Celje, Univerza v Mariboru in OŠ Branka Pešića Srbija, financira pa ga Evropska komisija.

Delavnice smo izvajali tudi v času olimpijskih iger. Posebej najmlajši so tako bolje dojemali, kako uspešne so lahko športnice in da šport vsekakor ni samo za fante. V spomin se mi je vtisnila izjava prvošolke: ‘Punce lahko igrajo nogomet, vozijo motor, raznašajo pošto, vse lahko postanejo … tako kot fantje.

Ana Pavlič, programska direktorica IPES

Pri krepitvi razmišljanja, ki presega spolne stereotipe, so pomembni odrasli. Ti morajo ustvarjati svet, v katerem bosta spola enako spoštovana in povsod enako obravnavana.

Ko bomo presegli razmišljanja, kot je »deklice so pridne, fantje pa naravno inteligentni«, ali pa »deklice so mirne, fantje pa razgrajajo«, bomo dosegli tudi enakost spolov, pravi Ana Pavlič.

Slovarček

Skriti kurikulum opisuje neizrečene stvari, ki se jih učenci učijo v šoli.

Za razmislek

  1. Zakaj so stereotipi nevarni?
  2. Kaj lahko naredimo za enakost spolov?
  3. Katera ženska te navdihuje?

Za starše in učitelje

Kaj so spolni stereotipi in kako o njih govoriti?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.