Časoris
Počitnice so čas za prepotreben oddih. Vir: Adobe Stock
Počitnice so čas za prepotreben oddih. Vir: Adobe Stock

Prvomajske počitnice v koronačasih

Uf, ta korona pa zdaj že res preseda!

Marsikdo je že zelo naveličan vsega. Tako zelo, da se počuti kot ekonom lonec, v katerem se nabira para. Če pare ne more izpustiti, lahko eksplodira.

Prvomajske počitnice so za sprostitev posebej priročne in marsikdo si želi na morje, v hribe, k dedku ali babici. Od petka se lahko premikamo med regijami v Sloveniji. Pot do hrvaške obale pa je bolj zapletena.

Mejo s Hrvaško lahko brez negativnega testa ali ustreznega potrdila prestopijo le otroci, ki še niso stari sedem let. Vsi drugi potrebujejo hitri ali PCR test oziroma potrdilo, da so preboleli korono.

Za vrnitev v Slovenijo pa ne zadošča hitri, ampak je potreben precej dražji PCR test. Izjema so otroci, ki še niso stari 15 let.

Družinske počitnice pomagajo pri sprostitvi. Vir: Adobe Stock
Družinske počitnice pomagajo pri sprostitvi. Vir: Adobe Stock

Ali bo država zato tudi to skupino otrok umestila med izjeme?

Na ministrstvu za notranje zadeve odgovarjajo: »Glede na trenutno slabo situacijo je v okviru obstoječih epidemioloških omejitev na primeren način poskrbljeno tudi za otroke. Če se bo epidemiološko stanje izboljšalo, pa se predvideva tudi sproščanje.«

Glede izjem pa, da o njih presoja ministrstvo za zdravje. Tam na vprašanje še niso odgovorili.

Pač pa so se odzvali v Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Med prvomajskimi počitnicami bi marsikatera družina odšla na morje na Hrvaško, a bo to zaradi potrebnih testov počitnice močno podražilo. Med otroki je malo okuženih in obolelih. Prav tako ni jasno, kako bo urejeno cepljenje otrok in mladostnikov, če sploh. Zato državo pozivamo, da poviša starost za prehod meje brez dokazil o cepljenju oziroma prebolelosti ali testiranja do 18. leta.  

Darja Groznik, predsednica ZPMS

V slabšem položaju pa so tudi mladi odrasli in še kdo.

Na to opozarja Zagovornik načela enakosti. Vladi priporoča, naj spremeni pogoje vstopa in izstopa iz države tako, da bodo skladni z načelom enakega obravnavanja.

Zadnja novica

Z ministrstva za zdravje so nam končno sporočili: »Količine cepiva so še vedno omejene, zato so poleg otrok tudi številni drugi v enaki situaciji. V Sloveniji sicer razpolagamo s cepivom, ki je registrirano od 16. leta starosti dalje, ko bo cepivo tudi bolj dosegljivo, se bodo lahko cepili tudi ti. O rešitvi za tiste med 15. in 16. letom starosti bomo vprašanje o ustreznosti te rešitve naslovili na strokovno posvetovalno skupino.«

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.