Časoris
Pouk bo spet potekal v mehurčkih, bodo pa letos šole vsaj lahko izvajale interesne dejavnosti in šolo v naravi. Vir: Pexels
Pouk bo spet potekal v mehurčkih, bodo pa letos šole vsaj lahko izvajale interesne dejavnosti in šolo v naravi. Vir: Pexels

Prvi šolski dan v še enem koronaletu

Poletne počitnice so minile, kot bi mignil, in spet je tu jesen.

Začenja se še eno šolsko leto, ki bo zaznamovano z novim koronavirusom.

To bomo lahko opazili pri ukrepih, s katerimi bodo v šolah skušali preprečiti njegov izbruh.

Pri prihodu v šolo in odhodu iz nje, odhodu na kosilo ali na stranišče bodo za učence obvezne maske. Tretja triada jih bo morala nositi med poukom.

Vir: Unsplash
Vir: Unsplash

Šole bodo učilnice večkrat na dan zračile, zato priporočajo, da imajo učenci s seboj dodatna oblačila. Mnogi menijo, da smo na tem področju naredili premalo.

V Nemčiji so, na primer, 200 milijonov evrov dali za prezračevanje. Tudi drugje v tujini imajo več načinov spopadanja z virusom v šolskih klopeh.

Otroci lahko vrnitev vanje različno doživljajo, opozarjajo na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Nekateri občutijo zaskrbljenost, stres in stisko. Marsikdo se je v njej znašel, ker so bile šole lani dolgo zaprte. Zato je prav, da se o tem čim več pogovarjamo.

Za odprte šole lahko največ naredimo sami. Letos imamo v sobivanju z virusom na voljo močna, nova znanstvena odgovora – cepljenje in testiranje.

Simona Kustec, ministrica za izobraževanje

Skupina, ki pripravlja ukrepe v boju z virusom, zdravstvenemu ministrstvu neuradno sicer predlaga, da šol ne bi več zapiralo.

To mora potrditi še vlada.

Zdravnik Matjaž Homan je napovedal, da bo cepljenje s cepivom Pfizer verjetno kmalu dovoljeno tudi za otroke, starejše od šest let.

Za razmislek

  1. Kaj si med počitnicami najbolj pogrešal?
  2. Imaš kakšne skrbi, povezane z novim šolskim letom?
  3. Na koga se lahko obrneš, če jih imaš?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.