Časoris
Protestniki v mestu Des Moines v Iowi. Foto: Phil Roeder/Flickr/CC BY 2.0
Protest v mestu Des Moines v Iowi ob smrti Georga Floyda. Foto: Phil Roeder/Flickr/CC BY 2.0

Protesti so se iz ZDA razširili tudi po Evropi

Ali pogrešaš nove videe najbolj priljubljene TikTokerke Charli D’Amelio?

Šestnajstletna Američanka že nekaj dni ni objavila posnetka. Na ta način želi opozoriti na rasizem v Združenih državah Amerike.

Za molk se je odločila, ko so v Minneapolisu štirje policisti temnopoltega Američana Georgea Floyda med aretacijo tako poškodovali, da je v bolnišnici umrl.

Charli D'Amelio. Foto: Priyanka Pruthi/Wikimedia Commons/CC BY 3.0
Charli D’Amelio. Foto: Priyanka Pruthi/Wikimedia Commons/CC BY 3.0

Policisti so ga aretirali, ker naj bi hotel plačati s ponarejenim bankovcem. Če bi bil belec, ga policist za tak prekršek najverjetneje ne bi spravil na tla in mu nato s kolenom osem minut pritiskal na vrat, čeprav je govoril, da ne more dihati.

Po njegovi smrti pa so se na ulice zgrnile množice, ki imajo dovolj rasizma in nasilja nad temnopoltimi. Ameriški časopis za otroke News-O-Matic poroča, da so temnopolti dvakrat pogosteje smrtne žrtve policistov kot belci.

Večinoma miroljubni protesti se se ponekod sprevrgli v nasilne, zato so v nekaterih mestih uvedli policijsko uro. Predsednik Donald Trump je celo razmišljal, da bi na ulice poslal vojsko.

To se na srečo ni zgodilo.

Protestnike v ZDA so podprli tudi v Evropi. V britanskem mestu Bristol so porušili spomenik trgovcu s sužnji, v Belgiji pa so s protesti opozarjali tudi na mračno preteklost te države. Pred mnogimi leti je namreč belgijski kralj Leopold II. sredi Afrike ustvaril zasebno kolonijo in prebivalce izkoriščal kot sužnje.

Kaj lahko naredite otroci, da bo rasizma manj? V News-O-Maticu svetujejo, da se o njem pogovarjate v šoli in s prijatelji, da veliko berete, da se seznanite z zgodovino in da postanete zavezniki tistih, ki potrebujejo vašo podporo.

Slovarček

Rasizem je miselnost ali ravnanje, ki temelji na rasnem razlikovanju, zlasti glede na družbeno vrednost, pravice.

Za razmislek

  1. Ali se v šoli pogovarjate o rasizmu?
  2. Ali veš, kako so prvi temnopolti Američani prišli v ZDA?
  3. Poznaš kakšno knjigo, ki govori o suženjstvu?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.