Časoris
Prosti čas. Vir: Pixabay
Prosti čas. Vir: Pixabay

Prosti čas naj te osrečuje

Če se ti zdi, da prvi šolski teden ves svet stoji na glavi, ne skrbi, nisi edini.

Ob novih začetkih je vedno težko. Težko je znova zgodaj vstati, težko je vsak dan v torbo zložiti zvezke, težko je sedeti pri urah in zbrano poslušati.

In kot da vse skupaj ni dovolj, je treba po pouku še na interesne dejavnosti!

Veliko otrok zanima zelo veliko dejavnosti, nekatere celo vse. Radi bi se vpisali v zgodovinski krožek, v šolski pevski zbor in v ustvarjalne delavnice, potem v pravljični krožek, k ročnim delom pa še v glasbeno šolo in na športni trening. Njihovi urniki so zapolnjeni vse dni v tednu, in to je res lahko zelo naporno.

»Človek si mora nekajkrat na dan vzeti čas zase in otroci pri tem niso nobena izjema,« poudarja Maja A. Požegar, psihologinja z Osnovne šole Karla Destovnika Kajuha Šoštanj.

Pametno je torej izbrati. Toda kaj in kako? Dejavnosti naj izberejo sami, pravi; v prostem času naj počnejo tisto, kar jih osrečuje.

Starši tega včasih ne razumejo. Prepričani so, da mora otrok po šoli obiskovati vsaj eno dejavnost, povezano s športom, eno z glasbo in eno s tujimi jeziki. »Do neke mere dejavnosti res pomagajo pri razvoju delovnih navad, samodiscipline in odgovornosti. Vendar ne, če v otroku vzbujajo odpor, v starših pa slabo voljo, ker jih morajo spet nekam peljati in še nekaj plačati.«

Otroku bodo starši privzgojili ljubezen do glasbe, pravi strokovnjakinja, tudi če bodo z njim peli in obiskovali koncerte, do športa pa, če bodo z njim plavali ali kolesarili.

September naj torej ne bo mesec brezglavega polnjena urnika, ampak čas za razmislek, kaj te resnično veseli.

 

Slovarček

Interesna dejavnost je aktivnost, kamor se učenec vključi prostovoljno, ker ga zanima.

 

Za razmislek

  1. Katere dejavnosti obiskuješ po rednem pouku?
  2. Kaj si želiš početi, ko odrasteš?
  3. Se kdaj počutiš utrujenega?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
15°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.