Časoris
Jeseni bodo šole odprte, če bo dovolj otrok precepljenih napoveduje direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Vir: Adobe Stock
Jeseni bodo šole odprte, če bo dovolj otrok precepljenih, napoveduje direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek. Vlada je napovedala, da brezplačnega testiranja od 23. avgusta ne bo več, kar je nekatere že spodbudile k cepljenju. Vir: Adobe Stock

Pristojni otroke spodbujajo k cepljenju, kje naj to storijo, je manj jasno

Pristojni napovedujejo, da boste jeseni otroci lahko šli v šole samo, če vas bo dovolj cepljenih.

Dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za  covid-19, na vprašanje, zakaj velja pravilo PCT že za petnajstletnike oziroma ali v skupini razmišljajo, da bi starostno mejo za izjeme dvignili na 18 let, odgovarja le, da je cepiva za to starostno skupino na voljo dovolj.

V mnogih družinah so se zato še pred koncem šolskega leta odločili, da se boste cepili tudi otroci. V teh sedaj večinoma čakajo na sporočilo o datumu za cepljenje z drugim odmerkom.

Če ga dobijo, ko otroka ni doma, lahko termin zgolj odpovedo in čakajo na novo sporočilo. Za nov, ustrezen datum se namreč ne morejo vnaprej dogovoriti (ne po elektronski pošti niti na cepilnih mestih).

Otroci, starejši od 12 let, lahko na Hrvaško vstopijo le s potrdilom PCT. Vir: Adobe Stock
Otroci, starejši od 12 let, lahko na Hrvaško vstopijo le s potrdilom PCT. V Slovenijo se lahko brez njega vrnejo le tisti, ki so mlajši od 15 let. Vir: Adobe Stock

A poletje je čas, ko ste mnogi na počitnicah. Starši imajo manj dopusta kot vi počitnic, zato vas pogosto pošljejo na različne dejavnosti. Številni ste poleti pravzaprav le redkokdaj doma več kot nekaj dni skupaj.

Kje in kdaj se torej lahko cepite – še posebej če niste prejeli sporočila o cepljenju z drugim odmerkom?

Na cepilno mesto lahko pridete nenaročeni, a le, ko je na voljo zdravnik za otroke. Mlajši od 15 let potrebujete spremstvo staršev ali skrbnikov.

Portali z informacijami o cepljenju pri načrtovanju niso v pomoč.

Na portalu cepimose.si denimo ni podatka, kdaj v Ljubljani cepijo otroke oziroma kdaj je na cepilnem mestu prisoten tudi pediater.

Te informacije ni več niti na spletni strani ZD Ljubljana.

Otroci se sicer lahko vsak ponedeljek cepite v Zdravstvenem zavodu Zdravje, a da to izveste, morate obiskati njihovo spletno stran.

Ta teden se lahko v torek in v sredo cepiš tudi v ZD Ljubljana Center.

Za razmislek

  1. Te je strah cepljenja?
  2. Kaj pa bolezni?
  3. Kaj misliš o napovedi zaprtja šol jeseni?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.