Časoris
Plastika v morju ogroža številne morske živali. Vir: Pixabay
Plastika v morju ogroža številne morske živali. Vir: Pixabay

Prepoved slamic za manj plastičnih smeti

Poslanci so sprejeli zakon, ki prepoveduje prodajo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo. To so vatirane palčke, pribor, krožniki, slamice in lončki.

Te izdelke je Evropska unija prepovedala, ker jih prostovoljci največkrat najdejo med čistilnimi akcijami. Obenem takšni izdelki iz drugačnega materiala že obstajajo. Zakon je dobrodošel, saj se je poraba plastike v koronačasih zelo povečala.

»To je prvi korak k reševanju težav. Če se želimo rešiti škodljive plastike, ki je ni mogoče reciklirati, jih bo potrebnih še precej,« zatrjuje Erika Oblak iz Eko kroga.

Prepovedati bo treba še druge načine rabe plastike zgolj za nekaj minut, saj ta povzroča ogromne količine odpadkov po vsem svetu.

Potrebujemo okolju prijazne rešitve. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

»Plastike, ki je ni možno preprosto reciklirati, sploh ne bi smeli proizvajati, še manj pa uporabljati, če obstajajo okolju prijaznejše rešitve,« pravi Erika Oblak.

EU je zato sprejela še druge ukrepe.

Proizvajalci bodo za izdelke odgovorni tudi, ko bodo ti postali odpadek. Poskrbeti bodo morali za njihovo ločeno zbiranje ter recikliranje in plačati njihovo odstranjevanje.

Onesnaženje morja. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Kaj lahko storimo za manj plastičnih smeti?

»Izogibajmo se izdelkom z dodatno plastiko ali dvojno embalažo,« svetuje Erika Oblak.

Uporabljajmo vrečke iz blaga.

Pijmo vodo iz pipe, ne iz plastenk. Če gremo na pot, si jo natočimo v stekleničko. Tudi plastenke za večkratno uporabo so boljša rešitev od tistih, ki jih takoj po uporabi odvržemo.

Pri sebi imejmo posodico za ostanke hrane. Malico si spakirajmo v steklene ali plastične posodice za večkratno uporabo.

Ne kupujmo tistega, česar ne potrebujemo. Tudi ni smiselno, da stare plastične izdelke zavržemo in kupimo nove – s tem le ustvarjamo nove odpadke. Izdelke uporabljajmo, dokler nam služijo. In zahtevajmo od odgovornih, da se lotijo reševanja problemov s plastiko. Samo govorjenje in obljube niso dovolj.   

Erika Oblak, Eko krog

Za razmislek

  1. Zakaj je plastika slaba za planet?
  2. Kaj uporabljaš namesto nje?
  3. Katere živali ogroža?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.