Časoris
Soočenje. Foto: Matej Pušnik/MSS
Soočenje. Foto: Matej Pušnik/MSS

Bodo predsedniški kandidati prisluhnili tudi otrokom?

V nedeljo bodo volitve za predsednika Republike Slovenije.

Za ta položaj se poteguje devet kandidatov. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije so jim v imenu otrok zastavili tri vprašanja. Izhajali so iz tistih, ki so jih otroci postavili v otroškem parlamentu.

Odgovore kandidatov lahko v celoti preberete na strani ZPMS na Fecebooku.

Za Časoris smo izluščili stališča kandidatov (po abecednem redu) do vprašanja:

Kaj konkretno boste storili, da bi bil glas mladih in otrok bolj slišan?

Suzana Lara Krause (SLS): Na dogodkih, kjer bodo predstavili svoja stališča, bom prva prisotna.

Angelca Likovič (Za otroke!): Ni odgovorila na vprašanja ZPMS.

Maja Makovec Brenčič (SMC): Predlagala bom volilno pravico s 16. leti in univerzalni temeljni dohodek, ustanovitev Fundacije za prihodnost in mentorske sheme.

Ljudmila Novak (NSi): Spodbujala bom participacijo mladih v civilni družbi in v podmladkih političnih strank. A le skozi šolski sistem bodo prejeli odgovore na vprašanja, ki se jih neposredno dotikajo.

Borut Pahor (neodvisni kandidat): Še naprej bom podpiral njihove inovativne projekte in jih spodbujal, da postanejo ambiciozne, radovedne in pogumne osebnosti.

Boris Popovič (SZV): Da bi bil glas otrok in mladih slišan, bi zadostovalo že to, da se jih priznava in spoštuje kot enakovredne in enakopravne.

Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca): Imel bom redne posvete s predstavniki mladih in vlade in mlade povabil na vsakoletno razpravo o razvojnih izzivih. Konkretne predloge bom predal odgovornim in spremljal njihovo uresničevanje.

Andrej Šiško (Zedinjena Slovenija): Podprl bom mlade, da se bodo v javnosti slišala njihova vprašanja. Od pristojnih bom zahteval, da jim odgovorijo.

Romana Tomc (SDS): S pogovori, s poslušanjem, tudi s spoštovanjem otrok bi lahko marsikaj spremenili in se od otrok veliko naučili.

Za razmislek

  1. Kaj bi želela sporočiti predsedniškim kandidatom?
  2. Kako izražaš svoje mnenje?
  3. Si pri tem slišan?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.