Časoris
Živalim vsaka petarda predstavlja grožnjo. Foto: Tadej Kreft
Vedno več ljudi razume škodljive posledice uporabe petard in se zato odpoveduje njihovi uporabi. Bodi med njimi tudi ti. Živali ti bodo hvaležne! Foto: Tadej Kreft/TamTam

Praznujmo brez petard!

Bliža se praznovanje novega leta in začelo se je obdobje, ko je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev.

A preden skočite od navdušenja in začnete s pokanjem, pomislite na vašo ljubko muco in prijaznega sosedovega psa! Nad pokanjem ne bosta niti malo navdušena!

Prazniki so lahko za hišne ljubljenčke zelo stresno obdobje. Živali imajo čutila veliko bolj izostrena kot ljudje, zato jim glasno pokanje prazničnih petard predstavlja veliko grožnjo.

Poki petard vsako leto prestrašijo veliko število psov in mačk, ki v strahu pobegnejo. Nekatere živali se nikoli več ne vrnejo k svojim lastnikom.

V Zavetišču Ljubljana v tem času sprejmejo največ psov, ki zbežijo zaradi poka petard in drugih pirotehničnih izdelkov. Zato so se letos odločili, da namesto pokanja petard ljubiteljem živali raje ponudijo nekaj drugega.

Tudi ptice ne marajo petard. Foto: Tadej Kreft
Tudi ptice ne marajo petard. Foto: Tadej Kreft

Odprli so prav posebno spletno trgovino s pirotehniko – Piromaček Shop. Tam je v ponudbi nekoliko drugačna pirotehnika – taka, ki poka od dobrodelnosti! Na voljo so različni donacijski »pirotehnični« paketi, kot so Pasje bombice, Mrcine, Praskači in Grizači. 

Vsak december posebno akcijo v sodelovanju s partnerji pripravijo tudi pri podjetju TAM-TAM.

S sloganom »Petarde? Ne, hvala!« že deseto leto zapored na mestnih plakatih pozivajo k opustitvi pirotehnike. Na njih na izvirne načine opozarjajo predvsem na negativne posledice, ki jih zaradi uporabe petard utrpijo naši hišni ljubljenčki.

Njihova kampanja je pripomogla k temu, da se je kar enajst slovenskih občin že odpovedalo ognjemetu, šest največjih slovenskih trgovcev pa je opustilo prodajo pirotehnike.

Vedno več mladih razume škodljive posledice uporabe petard in se zato odpoveduje njihovi uporabi. Bodi letos med njimi tudi ti! Živali iz soseske ti bodo neizmerno hvaležne!

V razmislek

  1. Opazuj psa, kako reagira na pokanje petard!
  2. Zakaj živali ne marajo glasnih zvokov?
  3. Poznaš škodljive posledice, ki jih petarde lahko pustijo tudi pri ljudeh?
Podprite Časoris ozka pasica Časko

Mateja

je novinarka in mama dveh odraščajočih deklet, ki svoj prosti čas najraje nameni športu. Rada ima sneg, še raje valove, najraje pa pleza nekje v naravi.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.