Časoris
Različnost nas povezuje. Vir: Pixabay
Različnost nas povezuje. Vir: Pixabay

Praznujemo prvi evropski mesec raznolikosti

Kdaj pomisliš, kako smo si različni? Različno se oblačimo, opravljamo različne poklice, hodimo v različne šole, se igramo različne igre.

Začenja se prvi evropski mesec raznolikosti, ki spodbuja vsakega izmed nas, da o raznolikosti kar se da veliko razmišljamo. Maja bomo namenili veliko pozornosti temu, da je raznolik ves naš svet.

»Mesec raznolikosti nas tudi vabi, da pomislimo, koliko diskriminacije mladih in odraslih je na svetu zaradi tega, ker raznolikosti ne razumemo, je ne sprejmemo, drugega ne spoznamo in ne damo priložnosti,« pravi Barbara Zupančič, direktorica Listine raznolikosti Slovenije.

Otroci o tem, kako ohraniti planet Zemljo, izobražujejo otroke, ker je to pomembno prav za otroke in njihovo prihodnost na Zemlji. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

V Sloveniji je Listino za raznolikost podpisalo 148 organizacij, med njimi tudi Časoris.

Njegova urednica Sonja Merljak Zdovc pa je celo čisto prava ambasadorka Listine. V Časorisu smo zelo odprti do vsega, kar je drugačno, in smo raznolikosti vedno veseli.

Kako smo lahko na raznolikost pozorni čisto vsak dan?

Tako, da se pogovarjamo in igramo s sošolci, ki so od nas drugačni: denimo z otroki, ki imajo posebne potrebe, so na invalidskem vozičku, prihajajo iz druge države ali kulturnega okolja.

Lahko smo bolj potrpežljivi do sošolcev, ki imajo drugačne učne navade. Če jim šola dela preglavice, jim lahko pomagamo pri učenju.

Raznolikost spodbujamo tudi tako, da se drugačnih od sebe ne izogibamo in ne odrivamo iz svoje družbe.

Če ne veš, kako pristopiti, se vprašaj, kako bi bilo tebi všeč, da se ti kdo približa. Veliko raznolikega druženja ti želimo!

Slovarček

Diskriminacija je dajanje, priznavanje manjših pravic ali ugodnosti komu v primerjavi z drugimi in zapostavljanje tistih, ki so drugačni od nas samih.

Za razmislek

  1. Kako bi se počutil, če bi kdo s prstom kazal nate ali se ne bi hotel družiti s tabo, ker imaš recimo pegice?
  2. Kaj pomenijo besede, da raznolikost predstavlja vse ljudi, iz različnih okolij, z različnimi pogledi?
  3. Zakaj je raznolikost lahko za nekoga problem?

Sabrina

je novinarka in pevka. Poučuje petje in izobražuje o pomembni vlogi glasu. Potuje, bere in posluša zgodbe. Rada živi in išče lepoto v ljudeh.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.