Časoris
Praznovanje v mehurčku. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Praznovanje v mehurčku

Deset dni je do božiča in priprave na praznovanja so v polnem teku. Toda zaradi pandemije covida-19 še ne vemo, s kom in kako se bomo lahko družili med božičnimi in novoletnimi prazniki.

V vsakem primeru ostanimo v mehurčku, priporoča Sledilnik. Praznike lahko preživimo varno in v dobri družbi tako, da si ustvarimo poseben družabni mehurček.

Vanj povabimo sorodnike in prijatelje, ki jim lahko zaupamo, da bodo spoštovali določena skupna pravila obnašanja in gibanja v času epidemije covida-19 ter se družili le med sabo.

V mehurčku. Vir: Siouxsie Wiles in Toby Morris, The Spinoff/Creative Commons Sledilnik.org
Vir: Siouxsie Wiles in Toby Morris, The Spinoff/Creative Commons Sledilnik.org

Z njimi se dogovorimo, da se bomo pred napovedanim druženjem srečevali samo znotraj svojega osnovnega kroga ljudi. S tem bistveno zmanjšamo možnost, da bi naš praznični dogodek postal priložnost za širjenje novega koronavirusa.

Vedno več raziskav kaže, da se virus uspešno širi tudi v manjših kapljicah, ki lahko v zaprtih, slabo prezračenih prostorih lebdijo v zraku kar nekaj časa. Ljudje pri dihanju, govorjenju, petju, kričanju te kapljice izdihamo v okolje. Nato jih vdihnejo osebe, ki so okoli nas. Če je oseba v istem prostoru okužena, se okužba tako prenese na nas — in obratno.

Ker moramo vdihniti dovolj kapljic, da se okužimo, je pomemben tudi čas trajanja tvegane izpostavljenosti. Zato se druženju v zaprtih prostorih izogibajmo, svetuje Sledilnik.

Varno se lahko družimo tako, da gremo na sprehod. Če se dobro opremimo, si lahko celo privoščimo praznični zimski piknik v naravi, morda tudi ob tabornem ognju, kurišču ali zgolj grelcu.

Ne pozabimo na maske, poskusimo držati razdaljo dveh, treh metrov in dosledno uporabljati vsak svoj kozarec in pribor oziroma porcijo hrane, ki jo prinese vsak s sabo.

Prevoz pa si delimo samo z ljudmi iz lastnega gospodinjstva in se izogibamo javnemu prevozu, tudi če ta deluje!

Simptomi covida-19, gripe in prehlada. Vir: Siouxsie Wiles in Toby Morris, The Spinoff/Creative Commons Sledilnik.org
Vir: Siouxsie Wiles in Toby Morris, The Spinoff/Creative Commons Sledilnik.org

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
16°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa