fbpx
Časoris
Postavite si cilj, da boste v novem šolskem letu dali vse od sebe kot otroci, prijatelji in učenci ter da si boste takrat, ko bo morda zaškripalo, hitro poiskali objem in pomoč, svetuje Mojca Juriševič. Vir: Adobe Stock
Postavite si cilj, da boste v novem šolskem letu dali vse od sebe kot otroci, prijatelji in učenci ter da si boste takrat, ko bo morda zaškripalo, hitro poiskali objem in pomoč, svetuje Mojca Juriševič. Vir: Adobe Stock

Postavite si visoke cilje in poiščite pomoč, če se kje zalomi

Otroci vstopate v peti teden novega šolskega leta.

Za zdaj vse poteka normalno, a vse pogosteje je slišati o stiskah, ki jih doživljate. Te so posledica dolgega zaprtja šol in drugih ukrepov za preprečevanje epidemije.

Mojca Juriševič, profesorica psihologije na ljubljanski pedagoški fakulteti, letos močno stiska pesti, da bodo šole ostale odprte. Verjame namreč, da je šola zakon.

»Med šolanjem od doma ste učenci pogrešali prijatelje in sošolce. Občasno ste se počutili osamljene, nekateri ste bili negotovi glede prihodnosti ali brezvoljni, zaradi česar niste dovolj vztrajali ali naredili vsega, kar bi lahko. Pri učenju na daljavo ste večkrat naleteli na učne težave, ki bi jih v šoli hitro rešili, doma pa so ostale nepremagljive. Nesrečni ste bili, ko so se v vaši družini vrstili prepiri ali kaj hujšega,« spominja.

Zaradi vsega tega vam svetuje, da v šolo hodite z optimizmom, jasnimi cilji in načrti za njihovo uresničevanje ter obogateni z izkušnjami iz lanskega leta.

Smiselno je, da si izberete kakšno od interesnih dejavnosti, v kateri boste lahko uživali in se družili s tistimi, ki jih zanimajo podobne stvari kot vas.

Pomembno je, da ostanete prijazni do sebe in drugih in si čim prej poiščete objem ali pomoč, če se kjerkoli zalomi.

Še posebej je koristno, da žalostne izkušnje iz lanskega leta delite z drugimi, jih zapišete ali narišete, se o njih pogovorite z učitelji in šolskimi svetovalnimi delavci.

Mojca Juriševič

Želi vam zadovoljno šolsko leto, v katerem se potrudite dati vse od sebe. Želi tudi, da ko se učite, delate to najboljše kot zmorete, enako tudi pri vsem drugem, kar počnete, in seveda z vsemi, s katerimi se družite.

Hkrati vam priporoča spoštovanje zaščitnih ukrepov, ki jih narekujejo strokovnjaki.

Za razmislek

  1. Se pogovarjaš o izkušnjah s šolanjem na daljavo?
  2. Kakšne cilje imaš letos?
  3. Zakaj se s prijaznostjo daleč pride?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa