Časoris
Nekatere angleško govoreče države so povezane tudi politično. Foto: Melpomenem/Dreamstime
Nekatere angleško govoreče države so povezane tudi politično. Foto: Melpomenem/Dreamstime

Posebnosti angleško govorečih držav

Po čem se razlikujejo Kanada, ZDA, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Irska in Avstralija, države, v katerih je uradni jezik angleščina?

V nadaljevanju izveš nekatere pomembne podatke o teh državah: politiki, denarju, geslu, a tudi, katere njihove znamenitosti je vredno obiskati in kaj si radi privoščijo na krožniku.

Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske

število prebivalcev: 67 milijonov
glavno mesto: London
politična ureditev: parlamentarna monarhija
valuta: britanski funt
geslo: Bog in moja pravica.

Pogosto, ko govorimo o njem, ga napačno imenujemo Velika Britanija ali Anglija. Združeno kraljestvo obsega dežele Severno Irsko ter Anglijo, Škotsko, in Wales, ki ležijo na otoku Velika Britanija. Leta 2020 so izstopili iz Evropske unije. Državo je 70 let simbolno vodila kraljica Elizabeta II., leta 2022 pa jo je nasledil njen sin Karel III. V praksi jo vodi predsednik vlade, ki ima podporo parlamenta.

London, Združeno kraljestvo. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Med najbolj znane znamenitosti uvrščamo ruševine Stonehenge, Big Ben, Tower of London in Buckinghamsko palačo, številne gradove in klife. Radi si privoščijo angleški zajtrk, ribje palčke s krompirčkom in popoldanski čaj z mlekom.

Irska

število prebivalcev: 5 milijonov
glavno mesto: Dublin
politična ureditev: parlamentarna republika
valuta: evro
geslo: /

Ne smemo je zamenjati s Severno Irsko, ki spada pod Združeno kraljestvo. Obsega 26 od 32 držav, ki so na irskem otoku, ter je del Evropske unije od leta 1973. Ker ima veliko travnatih površin, jo kličejo zeleni otok. Državo vodi predsednik vlade, ki ga imenuje predsednik države, če ima ta dovolj podpore v parlamentu.

Svetilnik na Irskem. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Za turiste sta najbolj zanimivi mesti Dublin in Kilkenny, številni klifi in nacionalni parki ter muzej Titanika. Priljubljene jedi so sestavljene iz mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in morskih sadežev. Znani so po zajtrku, podobnem angleškemu, ter temnem pivu guinness in irskem viskiju.

Kanada

število prebivalcev: 38 milijonov
glavno mesto: Ottawa
politična ureditev: ustavna monarhija
valuta: kanadski dolar
geslo: Od morja do morja.

Je najbolj severna država v Severni Ameriki ter druga največja država po svoji površini. Zaradi tega ima številne naravne vire, kot so premog, nafta, zemeljski plin, ter vodo. Njena uradna jezika sta angleščina in francoščina, saj ima številčno francosko govorečo skupnost.

Na papirju država sodi pod pristojnost britanske kraljice Elizabete II., a njene funkcije opravlja njen kanadski predstavnik. Državo sicer v praksi vodi predsednik vlade. Turisti najpogosteje obiščejo mesta Vancouver, Victoriam Calgary, Toronto (s stolpom Toronto One), Montreal, Ottawo, Quebec, številne nacionalne parke ter Niagarske slapove, ki si jih delijo z ZDA.

Toronto, Kanada. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Med bolj priljubljenimi in prepoznavnimi kulinaričnimi posebnostmi je poutine – jed iz ocvrtega krompirčka in sira, prelitega z mesno omako – javorjev sirup, javorjev list pa krasi njihovo zastavo.

Avstralija

število prebivalcev: 26 milijonov
glavno mesto: Canberra
politična ureditev: zvezna parlamentarna demokracija pod ustavno monarhijo
valuta: avstralski dolar
geslo: /

Je ime najmanjše celine na svetu, hkrati pa je po površini šesta največja država na svetu, ki je najbolj osamljena in od drugih oddaljena. Zaradi tega je znana po posebnih živalih, ki ne živijo nikjer drugje: kenguru, koala, kljunaš in emu. Prav tako tam uspevajo nekatere rastline, kot je evkaliptus, ima pa tudi veliko naravnih virov, kot so železo, zlato, srebro, baker, premog, nafta. Na svetu je prva po količini in izvozu volne.

Na papirju država sodi pod pristojnost kraljice Elizabete II., a njene funkcije opravlja njen avstralski predstavnik. Državo sicer v praksi vodi predsednik vlade.

Veliki koralni greben v Avstraliji. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Bogata je z naravnimi znamenitostmi, kot je osamelec Uluru, Veliki koralni greben in ostanek vulkana, imenovan Ballova piramida, turisti pa radi obiščejo še sydneyjsko opero. Nimajo neke izrazite kulinarike, večino so prevzeli od Britancev in Ircev, denimo ribje palčke, krompirček in mesno pito. Avstralci so veliki ljubitelji in izvozniki vina.

Združene države Amerike

število prebivalcev: 332 milijonov
glavno mesto: Washington D. C.
politična ureditev: federativna ustavna republika
valuta: ameriški dolar
geslo: V Boga zaupamo.

So zvezna republika v Severni Ameriki, ki jo sestavlja 50 zveznih držav. Veljajo za svetovno velesilo v gospodarskem, vojaškem, znanstvenem in političnem pogledu, poleg tega so med ustanovnimi članicami Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke, Združenih narodov in Nata. Državo vodi predsednik kot predstavnik izvršilne oblasti. Ob njenem boku delujeta še kongres (zakonodajna) in vrhovno sodišče (sodna oblast).

Veliki kanjon, ZDA. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay
Dva logotipa in disclaimer Erasmus+

Med najbolj znane znamenitosti uvrščamo Times Square, Kip svobode, Belo hišo, Niagarske slapove, Veliki kanjon in druge nacionalne parke. Radi si privoščijo jedi s tipičnega ameriškega žara, hitro prehrano in jabolčno pito.

Podprite Časoris Podporniki-102040 Share

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.