Časoris
Svoboda tiska. Vir. Pixabay
Svoboda tiska. Vir. Pixabay

V svetu lažnih novic pomisli, preden deliš

Danes je prav poseben dan za vse, ki smo radi novinarji. Danes je dan svobode tiska.

Praznujemo ga zato, da ne bi pozabili, kako je svoboda izražanja in dostopa do informacij temeljna človekova pravica.

Če je ne bi imeli, v šolskem časopisu ne bi smeli na primer povedati, da je malica na šoli slaba, ker je preveč enolična, ali opozoriti, da učiteljica že več tednov zamuja.

Svobodni in neodvisni mediji so temeljna sestavina vsake demokratične družbe. Brez njih nismo informirani in če nismo informirani, ne moremo odločati o stvareh, ki se nas tičejo.

Niso pa mediji povsod svobodni. V organizacije Novinarji brez meja opozarjajo, da so se razmere poslabšale v skoraj dveh tretjinah od 180 držav, ki jih spremljajo. Tudi v Društvu novinarjev Slovenije so zaskrbljeni. Ugotavljajo, da se mediji z vsebinami, ki so videti novinarske, vse bolj podrejajo oglaševalcem. Pada tudi raven etičnih standardov, saj časopisi razkrivajo zasebnost žrtev nesreč in družinskih tragedij.

V demokratičnih družbah se krepijo napadi politikov na novinarje. Ko je novinar francoski predsedniški kandidatki Marine Le Pen postavil neprijetno vprašanje, se ga je njen varnostnik znebil. Ameriški predsednik Donald Trump pa je novinarje označil za nagnusna bitja.

Demokracijo zadnje čase ogrožajo še lažne novice. To so novice, ki so objavljene, da bi ljudje verjeli nekaj, kar ni res. Objavijo jih tudi zato, da bi določen spletni portal obiskalo veliko bralcev.

Če nismo pozorni, tudi mi prispevamo k njihovemu širjenju. Zato je dobro preveriti, ali je informacija resnična, preden jo delimo s prijatelji. Če niste prepričani, ali je res, kar ste prebrali, se pogovorite z odraslimi, ki jim zaupate.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so se razmahnile lažne novice?
  2. Ali jih znaš prepoznati?
  3. Kako si pomagaš?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.