Časoris
Delež aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni pa je le en odstotek otrok v državi. Vir: Freepik
Delež aktivnih okužb v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah je 0,16 odstotka, v karanteni pa je le en odstotek otrok v državi. Vir: Freepik

Polovica dijakov bo v šoli, polovica doma

Prihodnji teden se v šole vračate srednješolci. A ne vsi hkrati.

Pouk bo potekal po modelu C, torej bo polovica dijakov doma, polovica pa v šoli. Potem se bodo zamenjali. Zaključni letniki bodo pouk ves čas imeli v šolskih prostorih, pravi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Maske bodo obvezne za vse učence od šestega razreda. Zagotovile bodo, da bomo šole lahko imeli odprte ter da bomo lahko čim prej odprli še glasbene šole in fakultete, ocenjuje ministrica. Obvezne bodo tudi za vse dijake.

O tem, kateri oddelki bodo v šoli, kateri pa na daljavo, bodo odločali ravnatelji. Na ministrstvu predlagajo, naj v šole v ponedeljek prednostno vrnejo dijake prvih letnikov.

Prav posebno zahvalo namenjam našim dijakom, ker ste potrpežljivo čakali na vrnitev, ker ste razumeli in solidarno pomagali, da se je slika boja z virusom toliko popravila, da boste lahko tudi vi zopet varno pridobivali znanje v prostorih šole.

Simona Kustec

Za šestošolce in devetošolce že pripravljajo tudi nacionalno preverjanje znanja. Poskusno naj bi ga izvedli že konec meseca na daljavo. Kako bo v resnici potekalo, bo znano prihodnji teden.

Še naprej se bodo morali učitelji tedensko testirati, a ne testiranje ne cepljenje ne bosta vplivala na pouk. Vir: Freepik
Še naprej se bodo učitelji načeloma morali tedensko testirati, a ne testiranje ne cepljenje ne bosta vplivala na izvedbo pouka. Vir: Freepik

Epidemiološka slika je še vedno resna, a dijaški domovi se odpirajo.

Po zadnjih podatkih – ti so od predvčerajšnjega dne – je sicer v vrtcih 79 odstotkov otrok, v osnovnih šolah pa 90 odstotkov učencev in zaposlenih.

Zdaj, ko bodo v šole počasi zakorakali prav vsi učenci in dijaki, bodo na vrsti za množično cepljenje njihovi učitelji. Najprej bodo cepljeni starejši od 50 let, nato še vsi ostali.

V Mariboru nameravajo že prihodnji teden cepiti vseh 4500 šolnikov.

Danes mineva leto dni, odkar smo v Sloveniji potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
14°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa