Časoris
Ukrepi proti koronavirusu veljajo že od konca oktobra, kar pomeni, da se otroci zadnja dva meseca šolajo od doma. Vir: Pexels
Ukrepi proti koronavirusu veljajo že od konca oktobra, kar pomeni, da se otroci zadnja dva meseca šolajo od doma. Vir: Pexels

Pokliči prijatelja in se pogovori o svoji stiski!

Maksimilijan, Anže, Alma in Val so včeraj na prvi novinarski konferenci otrok povedali, kako doživljajo šolo, praznični čas ter kaj želijo sporočiti staršem in učiteljem. 

Šola na daljavo skrajša pot in čas do pouka. Jutra so tako prijetnejša. Val pravi, da je tudi ocenjevanje bolj sproščeno, saj je v domačem okolju. Dijak je kot slabost šole na daljavo opozoril na kakovost pouka, ki se zelo razlikuje glede na učitelje in šole. Pogreša tudi druženje med odmori.

Celodnevna raba računalnika je zelo naporna, pravi dijak Val. Vir: Pexels
Celodnevna raba računalnika je zelo naporna, pravi dijak Val. Vir: Pexels

Pritiski in težave, ki jih otroci doživljajo ob šolanju na daljavo, so veliki.

»Vemo, da starši ne morejo razumeti prav vsega, a si res želimo, da bi nam včasih bolj prisluhnili,« pravi Alma, ki obiskuje prvi letnik Gimnazije Ledina.

Poudarja, da je pomembno, da se starši izobražujejo o anksioznosti in depresiji, ki sta v času koronavirusa še bolj pogosti, tudi med mladimi in otroki. 

Za boljše spopadanje z napornim vsakdanom ti devetošolec Anže svetuje, da si sestaviš urnik. Nanj ne smeš pozabiti vpisati tudi svojih hobijev in športne dejavnosti!

Vsem otrokom, ki jim je v teh časih hudo, predlaga, da pokličejo prijatelje in sorodnike ter se z njimi pogovorijo o svojih stiskah. 

Četrtošolec Maksimilijan ti predlaga, da v tem prazničnem času pokličeš babico in dedka, ki bosta vesela videoklica, ali pa jima pošlješ doma izdelane čestitke. 

Otroci se staršem in učiteljem zahvaljujejo za ves trud in podporo. Vedo, da je to obdobje kruto prav do vseh. Kljub temu pa ostajajo optimistični in vrstnike spodbujajo, naj se čim več gibajo ter okrepijo stike z družino in prijatelji.

Slovarček 

Anksioznost je neprijetno stanje vznemirjenosti in napetosti.

Za razmislek 

  1. Kaj je pri šoli na daljavo najtežje?
  2. Ali pri učenju potrebuješ veliko pomoči?
  3. Kaj ti najbolj pomaga, če ti je tesno pri srcu?

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.