Časoris
29. Nacionalni otroški parlament. Foto: Rok Dolenc/Arhiv ZPMS
29. nacionalni otroški parlament. Foto: Rok Dolenc/Arhiv ZPMS

Poklici prihodnosti in moja poklicna prihodnost

Katere veščine si želiš razvijati? Kateri so poklici prihodnosti? Zakaj številni mladi zadnja leta zapuščajo Slovenijo in odhajajo na študij ter na delo v tujino?

O vprašanjih, povezanih s poklicno prihodnostjo, je v letošnjem šolskem letu razpravljalo okoli tri tisoč otrok iz 170 osnovnih šol na občinskih in regijskih otroških parlamentih.

Moja poklicna prihodnost je namreč osrednja tema 30. otroškega parlamenta v organizaciji Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS).

V tem tednu bi morali zasesti veliko dvorano državnega zbora in izsledke razprav predstaviti na nacionalnem otroškem parlamentu. Tam predstavnikom vlade vsako leto predstavijo svoja pričakovanja ter poglede na družbene razmere in jim zastavijo številna vprašanja.

Dogodek je zaradi epidemije novega koronavirusa odpadel.

»Ker nismo želeli, da bi bilo delo učencev in njihovih mentorjev spregledano, smo se odločili, da mladim ponudimo nekaj novega,« pravi vodja programa Petra Zega.

Od danes do konca aprila lahko otroški parlamentarci na spletni platformi OPIN.ME z drugimi udeleženci razpravljajo o glavni temi letošnjega otroškega parlamenta – o poklicih prihodnosti.

V ZPMS so se povezali tudi s televizijsko oddajo Izodrom, z radijsko oddajo Hudo! in s Časorisom. V oddajah bodo mlade pozvali, naj predstavijo svoja razmišljanja o poklicnih možnostih; nekatere prispevke bomo objavili tudi v Časorisu.

Imaš v zvezi z izbiro poklica skrbi, pričakovanja? Katera znanja in veščine meniš, da potrebuješ pri izbiri poklica? Katere poti do poklica so pomembne zate? Razmišljaš o tem, kateri bodo poklici prihodnosti? Kje boš opravljal poklic: doma v Sloveniji, v Evropi ali kje drugje v svetu?

V radijski oddaji Hudo! bodo v soboto, 18. aprila, od 9:05 do 11:00 govorili o poklicni prihodnosti mladih. Če imaš mnenje, predlog, se javi v oddajo.

Otroški parlament, ZPMS

Vsi si želimo izbrati poklic, ki nas veseli, menijo v ZPMS.

Pri izbiri pa je treba upoštevati zanimanja, želje, sposobnosti. Na poti do pravega poklica sta pomembna tudi vztrajnost in prilagodljivost.

Kakšen pa je tvoj poklic prihodnosti?

Slovarček

Participacija je sodelovanje v družbenem življenju.

Za razmislek

  1. Zakaj je participacija mladih pomembna?
  2. O katerih poklicnih možnostih razmišljaš?
  3. Si kdaj že obiskal državni zbor?

Katarina

Bulatović rada piše in razmišlja. Opazuje svet in ga poskuša razumeti. V dobrem in slabem.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
31°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa