Časoris
Plakati Ne meči petard. Vir: Asiana Jurca Avci/TAM-TAM
Njihova tri glavna sporočila so: »Ne meči petard, pokaj raje od smeha!«, »Ne meči petard, pokaj raje od zdravja!« in »Ne meči petard, pokaj raje od sreče!« Foto: Asiana Jurca Avci/TAM-TAM

Pokaj od sreče, ne od petard

Med prazniki je fajn, če ustvarimo praznično vzdušje, a pomembno je, da z njim ne pokvarimo praznikov drugim.

Letos zaradi epidemije ne bo javnih druženj in silvestrovanj, toda marsikdo bo vseeno uporabil pirotehniko.

V podjetju TAM-TAM tudi zato že osmo leto pripravljajo akcijo »Petarde? Ne, hvala!«. Na plakatih opozarjajo, da je njihovo metanje nepotrebno.

Vsem želijo prihraniti stres, tesnobo in trpljenje, ki ga prinaša njihovo glasno pokanje. Prav tako skušajo razbremeniti naše zdravstvene delavce.

Prejšnja leta so se najbolj posvečali temu, kako se ob pokanju počutijo naši hišni ljubljenčki. Letos so se odločili za širjenje sporočil, ki kličejo k mirnemu zaključku nemirnega leta, pravi Tamara Smolej.

Plakat Ne meči petard. Foto: Asiana Jurca Avci
Plakate lahko opazite po vsej državi. Vir: TAM-TAM

V TAM-TAM so pripravili tudi strip z nagradno igro, v kateri lahko sodeluješ. Njegov avtor je mladinski pisatelj Žiga X Gombač, ilustrirala pa ga je Nia Gombač.

Na nevarnost uporabe petard in druge pirotehnike opozarja tudi policija: »Pomislite na svojo varnost, a tudi na druge, ki se jim pirotehnika ne zdi zabavna, jih spravlja v stres ali celo ogroža. Naj bo letošnji december v znamenju solidarnosti, ko potrebe drugih postavimo pred lastno željo po zabavi.«

Poziv proti uporabi pirotehnike.Foto: Policija
Vsako dejanje, s katerim damo prednost drugim, pa bo zagotovo izpolnilo tudi nas. Nenazadnje je prav to bistvo prihajajočih praznikov. Vir: Policija

Zdravniki, gasilci in policisti odsvetujejo predvsem rabo prepovedanih petard. Vsako leto se zaradi njih soočajo z opeklinami in drugimi poškodbami. Te so žal najpogostejše pri mladih, ki se nato vse življenje soočajo z njihovimi posledicami.

Zato pozivajo: »Bodi zvezda. Pomisli na druge. Ne meči petard!«

Za razmislek

  1. Zakaj je letos še toliko bolj pomembno, da ne mečemo petard?
  2. Kakšne posledice nam lahko pustijo petarde?
  3. Kdo vse opozarja na škodljivost uporabe pirotehnike?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.