Časoris
Severni medvedi.

Podnebni dogovor je sporočilo upanja

V Parizu so svetovni politiki sprejeli pomemben dogovor.

Naredili bodo vse, da se Zemlja do konca stoletja ne bo segrela za več kot dve stopinji v primerjavi s časi, ko še nismo poznali industrije.

Strokovnjaki iz vsega sveta pravijo, da so politiki opravili veliko delo, a dogovor je po njihovem mnenju premalo ambiciozen. Če želimo ohraniti planet, morajo države pohiteti z ukrepi.

Podnebni dogovor je podprlo 195 držav, to so skoraj vse države na svetu. Slovenija naj bi izpuste toplogrednih plinov do leta 2030 zmanjšala za 40 odstotkov.

A strokovnjaki svarijo tudi, da se bodo najpomembnejše klimatske spremembe zgodile že prej. Občutljive organizme, kot so koralni grebeni, lahko uniči že precej manjša sprememba v temperaturi.

Zaradi segrevanje planeta bi lahko izumrli polarni medvedi, tjulnji in pingvini. Povzročilo bi lahko še hude požare, rast morske gladine, orkane, poplave in sušo. Zaradi taljenja ledenikov se bodo zmanjšale zaloge pitne vode, zato je treba zelo paziti, da do njega ne bo prišlo.

 

Slovarček

Toplogredni plini so so plini, ki povzročajo učinek tople grede v Zemljinem ozračju. Zaradi njih je temperatura višja, kot bi bila, če bi Zemljo ogrevalo samo Sonce.

 

Za razmislek

  1. Kje živijo polarni medvedi, tjulnji in pingvini?
  2. Zakaj bi segrevanja ozračja vplivalo nanje?
  3. Ali veš, zakaj nastanejo toplogredni plini?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Cloudy
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa