Časoris
Nekateri učenci prvega triletja bodo med zaprtjem države upravičeni do nujnega varstva. Vir: Freepik
Nekateri učenci prvega triletja bodo med zaprtjem države upravičeni do nujnega varstva. Vir: Freepik

Po koncu zaprtja v šole vsi osnovnošolci in polovica dijakov

Mnogi se sprašujete, zakaj se šole spet zapirajo, ko pa je v njih le majhen delež okužb.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da želijo z vsemi ukrepi zmanjšati število stikov.

»V šoli so stiki med učenci in dijaki. Želimo zmanjšati vse stike, zato smo se odločili, da v to vključimo tudi šole,« je dejala.

Zagotovila je, da se bodo 12. aprila v šole vrnili prav vsi osnovnošolci, medtem ko se bodo dijaki šolali po modelu C.

Omenila je še možnost samotestiranja na novi koronavirus na domu. Trenutno je predvideno za tretje triletje osnovnih šol in srednješolce, kasneje pa bi ga razširili na druge. Predlog je za zdaj še v pripravi.

Epidemiološka slika se zadnje dni slabša, je opisal Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije Infekcijske klinike UKC Ljubljana.

Povprečna starost bolnikov na teh oddelkih je 69 let, najmlajši bolnik ima 38 let. Pri mlajših, ki imajo povišan krvni tlak, zaznavajo težji potek bolezni.

Mineva dobro leto dni, odkar zaradi epidemije izobraževanje, še zlasti pa pouk potekata v izrazito okrnjeni obliki, je danes zapisala predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan. 

Čeprav v zvezi razumejo, da skrb za javno zdravje narekuje tudi sprejetje ukrepov, ki vplivajo na izvajanje izobraževanja, so pričakovali, da se bo šolska politika na krizne okoliščine odzvala strateško in dovolj hitro – ter v največji meri skušala omejiti negativne učinke zapiranja šol. 

Ker se razlike med šolami, zlasti pa razlike med učenci in dijaki vse bolj povečujejo, pričakovanja do doseganja zahtevnejšega znanja pa vse bolj znižujejo, vlado pozivajo, da takoj zagotovi pogoje za vodenje izobraževanja v teh razmerah. 

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Showers
19°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa