Časoris
Petarde, ne hvala. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Petarde, ne hvala. Foto: Sonja Merljak/Časoris

Petarde? Ne, hvala.

Praznični dnevi so čas, ko prižgemo svečke, iskrice in kdaj pa kdaj tudi petarde.

A petarde so od leta 2008 naprej prepovedane, ker so nevarne ljudem in živalim.

Njihov pok je za marsikoga neprijeten, zato so šole in mesta preplavili plakati, ki pozivajo, naj med prazniki ne mečemo petard.

Verjetno ste jih tudi vi opazili.

V podjetju TAM-TAM so se pred petimi leti odločili, da bodo z domiselnimi mestnimi plakati opozorili na nepotrebnost pokanja.

Petarde, ne hvala. Foto: Sonja Merljak/Časoris
Foto: Sonja Merljak/Časoris

»V pisarni nam družbo delata dve psički, tudi večina sodelavcev ima domače živali, zato smo se s to tematiko zlahka poistovetili. Pokanje je neprijetno že nam, kaj šele živalim, ki slišijo veliko bolje kot mi. Uporaba pirotehničnih sredstev moti tudi življenjski krogotok prostoživečih živali. Poleg tega uporaba petard vpliva na naše zdravje in onesnažuje okolje. Želimo si, da bi bili prazniki za nas in naše hišne ljubljenčke še lepši,« so povedali.

Letos so njihove plakate v stripu narisali štirje ilustratorji: Zoran SmiljanićUroš HorvatNina Tome in desetletna Ana Štular.

Povabilu so se odzvali, ker tudi njim petarde kravžljajo živce. »Detonacij ne prenašam več, a jih toliko rajši narišem,« je denimo pojasnil Uroš Horvat.

»Upam, da je tale strip nekakšen gumb, s katerim bom malce utišal praznične spopade. Ker pokanje fino tanjša živce meni, jih mora kužkom še toliko bolj. Da ne govorim o papigah, muckih in seveda dojenčkih. Zares sem opazil pokanje šele takrat, ko sem imel v plenicah sina Gašperja. Njegov prvi december je bil nočna mora pokanja in dretja na ves glas. Zatorej: Petarde? Ne, hvala.«

 

Za razmislek

  1. Zakaj kužki slabo prenašajo pokanje petard?
  2. Ali motijo tudi tebe?
  3. Zakaj?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.