Časoris
Slikanica Pomisli. Vir: Amnesty International Slovenija.
Slikanica Pomisli. Vir: Amnesty International Slovenija.

Pesem Johna Lennona Imagine zdaj tudi v slovenščini

Poznate pesem Pomisli? Ne? Morda boste prepoznali njeno angleško ime. To je Imagine, slavna pesem o miru, ki jo je napisal pevec John Lennon.

V slovenski jezik jo je prepesnil Milan Dekleva. Danes, na svetovni dan miru, je izšla v posebni slikanici.

Ta je lahko tudi učni pripomoček pri delu z najmlajšimi, pravijo v organizaciji Amnesty International Slovenija (AIS), kjer si prizadevajo za spoštovanje človekovih pravic doma in po svetu.

»Vsak od nas lahko pripomore k boljšemu svetu,« poudarja Ana Čemažar iz AIS. »Že tako, da svojo čokolado delimo s tistimi, ki si je ne morejo privoščiti.«

Kaj sporoča slikanica Pomisli?

V pesmi John Lennon razmišlja, kako bi bilo, če na svetu ne bi bilo razlik v premoženju, če ne bi bilo vojn in lakote, sovraštva … Je optimist in verjame, da je tak svet možen, vendar le, če bomo vsi verjeli vanj in si zanj prizadevali.

Ob prebiranju slikanice spremljamo glavnega junaka – goloba pismonošo, ki po svetu nosi oljčno vejico, simbol miru, in jo poklanja vsem, ne glede na velikost, barvo perja in obliko kljuna. Ko zvečer, po dolgem letu, utrujen obsedi na veji, ugotovi, da ni sam – pridružijo se mu namreč tudi ostali ptiči.

V organizaciji Amnesty imate tudi šolo človekovih pravic. Jih otroci poznajo, cenijo?

Otroci pravice poznajo, vendar je to zanje pogosto neki precej abstrakten pojem – nekaj, o čemer so se učili in zato vedo, da jim to pripada.

Trudimo se iti korak dlje. Želimo, da bi mladi prepoznali, kako lahko kršitev ene ali več pravic vpliva na posameznike in skupnosti. Naša dolžnost je, da se proti krivicam zoperstavimo in da od oblasti, te jih običajno kršijo, zahtevamo spremembe.

 

 

Za razmislek

  1. Kaj lahko narediš za boljši svet?
  2. Ali poznaš svoje pravice?
  3. So ti bile kdaj že kršene?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
25°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa