Časoris
Mnogi otroci niso PCT, zato marsičesa ne morejo početi. Vir: Freepik
Otroci večinoma ne morejo slediti pravilu PCT, zato marsičesa ne morejo početi. Vir: Freepik

Peljimo jih na morje in na PCR test, brez PCT pa nikamor

Maja številni starši razmišljajo, kako bi poskrbeli, da bi bili otroci med počitnicami na varnem, ko morajo biti oni v službi.

Priljubljena so letovanja. Ta so lahko zdravstvena: večino stroška poravna Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Iz tam so že sporočili, da se pogoji za letovanje tudi letos niso spremenili.

»Udeležijo se ga lahko tisti, ki so bili med 8. februarjem 2020 in 29. januarjem 2021 dvakrat ali večkrat v bolnišnici oziroma bolni in imajo to zapisano v zdravstvenem kartonu,« pravi Damjan Kos iz ZZZS.

Obstajajo tudi letovanja, ki jih organizirata denimo Zveza prijateljev mladine Slovenije in Rdeči križ. Namenjena so otrokom, ki jim starši težko plačajo počitnice na morju ali v hribih. Zanje ponavadi zbirajo sredstva v akcijah, kot sta Pomežik soncu ali Peljimo jih na morje.

Kaj bo z akcijama letos, še ni znano.

Mnogi otroci niso PCT, zato marsičesa ne morejo početi. Vir: Freepik
Otroci večinoma ne morejo slediti pravilu PCT, zato marsičesa ne morejo početi. Vir: Freepik

Strošek letovanja na hrvaškem morju je namreč letos dražji, ker je za vrnitev v Slovenijo potreben PCR test.

»Pozivamo pristojne, da povišajo starost za prehod meje brez dokazil o cepljenju, prebolelosti ali testiranju do 18. leta,« pravijo v ZPMS.

Tudi v Rdečem križu želijo na počitnice odpeljati kar največ otrok. V teh dneh iščejo rešitev, da ob vrnitvi ne bo potrebno plačati dragih testov, ampak bo kar največ sredstev namenjenih za letovanje, pravi Mirjana Jarc.

Otroci ste v koronačasih prikrajšani tudi zato, ker morate zaradi rizičnega stika v šoli obvezno v karanteno, kar ne velja vedno za odrasle. Ob tem pa marsikam ne morete zaradi pravila PCT. Številni namreč niste preboleli covida-19, nihče med vami še ne more biti cepljen in starši mnogih nimajo časa ali denarja za hitre teste.

Za razmislek

  1. Kaj pomeni kratica PCT?
  2. Ali je pravilo PCT do otrok diskriminatorno?
  3. Za kaj ste še otroci v teh časih prikrajšani?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.