Časoris
Teste bo preverjala oseba, ki jo bo določila šola. Če bo samotestiranje pokazalo, da je učenec pozitiven, ga bodo odpeljali v poseben prostor, kjer bo počakal, da pridejo ponj starši. Nato bo moral rezultat testa preveriti še z zanesljivejšim testom PCR. Vir: Freepik
Teste bo preverjala oseba, ki jo bo določila šola. Če bo samotestiranje pokazalo, da je učenec pozitiven, ga bodo odpeljali v poseben prostor, kjer bo počakal, da pridejo ponj starši. Nato bo moral rezultat testa preveriti še z zanesljivejšim testom PCR. Vir: Freepik

Palčke v nosu in maske na obrazu vznemirjajo in razdvajajo

Učenci se morate od danes trikrat na teden testirati v šoli, izjema ste tisti, ki izpolnjujete pogoj PCT. Test bo veljal tudi za obšolske dejavnosti, na primer glasbeno šolo.

Osnovnošolci, ki se ne bodo hoteli testirati, se bodo šolali na daljavo.

Ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec pravi, da moramo to narediti, če želimo, da so šole odprte.

Nekateri starši so zelo jezni in napovedujejo, da njihovi otroci ne bodo obiskovali šole.

V Zvezi prijateljev mladine Slovenije zato pozivajo, da naredimo korak nazaj.

Dragi otroci! Zaradi epidemije vam gotovo ni lahko. Namesto da bi veselo preživljali otroštvo, ste v strahu. Epidemija bo minila. Za to se moramo potruditi prav vsi. Poskusite razumeti odrasle, da delamo vse, da so vaši dnevi čim bolj običajni. Pri tem včasih delujemo zmedeno, kar občutite tudi vi. Korona vpliva na šolanje – torej tudi na vasZ njo se ukvarjajo politiki, strokovnjaki, šolniki, starši. Skoraj nič pa ne slišimo, kako o njej razmišljajo otroci. Pozivam odrasle, da vam prisluhnejo. Obenem pa tudi, da umirimo strasti in da poiščemo rešitve, zaradi katerih boste otroci lahko ostali v šolah. Svojih prepričanj ne udejanjajmo na hrbtih otrok, četudi se z ukrepi ne strinjamo; ne puščajmo otrok pred šolami v znak protesta, ker s tem ne bomo pripomogli k rešitvi.

Darja Groznik, predsednica ZPMS
Kirurška maska. Vir: Freepik
Vir: Freepik

V Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS) pa vlado pozivajo, da šolam zagotovi dovolj testov in tudi kirurških mask za vse tiste otroke, ki jih bodo pozabili doma.

»Sprejeti ukrepi morajo biti smiselni, premišljeni in podani pravočasno. Trenutno je časa malo in veliko dilem,« opozarja predsednica ZASSS Lara Romih, ki pristojne zato poziva, naj pred sprejetjem novih ukrepov v prihodnje z njimi seznanijo tudi starše.

Za razmislek

  1. Ali se znaš samotestirati?
  2. Kako se še lahko zaščitimo pred virusom?
  3. Kaj pomeni pravica do izobraževanja?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly sunny
24°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.