Časoris
Velika dvorana državnega zbora. Vir: ZPMS
Velika dvorana državnega zbora. Vir: ZPMS

Otroški parlamentarci o pasteh mladostništva

V državnem zboru ponavadi sedijo odrasli – poslanci.

Enkrat na leto pa ga zasedejo otroci.

Letos so se že 26. leto zapored zbrali na Nacionalnem otroškem parlamentu. V Ljubljano je prišlo več kot 100 osnovnošolcev iz celotne Slovenije.

Tako kot pravi parlament ima tudi otroški svojo predsednico oziroma predsednika. Letos je to Kaja Petrovič iz ptujske regije, tema pa Pasti mladostništva.

Mladim na ta dan prisluhne tudi veliko pomembnih gostov: na primer predsednik državnega zbora dr. Milan Brglez, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik vlade dr. Miro Cerar.

Mladi so v razpravi poudarili, da želijo več osveščanja in izobraževanja o uporabi interneta in predvsem družbenih omrežij. Sama po sebi niso nevarna, toda mladi jih ne znajo pravilno uporabljati.

Izpostavili so, da šola ni vedno tisti kraj, kamor se lahko obrnejo po pomoč. Ne zaupajo vedno učiteljem niti socialnim delavcem in psihologom na šolah. Namesto tega se obračajo na TOM telefon in spletno mesto To sem jaz.

Največ pozornosti so namenili verbalnemu nasilju in medvrstniškemu fizičnemu nasilju. Zanimalo jih je, kako naj na nasilje odreagirajo zaposleni v šoli, in kaj lahko storijo, če se jim zaupa otrok, ki je žrtev nasilja v družini.

Ugotavljali so tudi, da se samopodoba se gradi celo življenje. Nanjo najbolj vplivajo sovrstniki, mediji in starši. Nekaj parlamentarcev je zato predlagalo uvedbo uniform, s katerimi bi bili vsi enakovredni, a se s tem predlogom niso vsi strinjali.

Prihodnje leto bodo mladi parlamentarci razpravljali na temo Otroci in načrtovanje prihodnosti.

 

Slovarček

Otroški parlament je program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki spodbuja vzgojo otrok in mladostnikov za demokracijo.

 

Za razmislek

  1. Zakaj je pomembno, da otroci zasedejo poslanska mesta?
  2. Kje še lahko otroci izrazijo svoje mnenje?
  3. Katera od letošnjih tem te najbolj zanima in zakaj?

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly cloudy
-1°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.