fbpx
Časoris
Vir: Arhiv Pionirskega doma
Otroški festival gledaliških sanj. Vir: Arhiv Pionirskega doma

Festival gledaliških sanj

Ni pomembno, ali so oči zaprte ali odprte – sanje so lahko nekaj izjemnega! Popeljejo nas v dežele, kjer je mogoče tudi vse tisto, kar v resničnem svetu ni.

Košček sanj se včasih zgodi tudi v resničnosti. Eden takšnih je Otroški festival gledaliških sanj, ki ga že 16 let zapored organizira Pionirski dom – Center za kulturo mladih.

Prav vsako leto k sodelovanju povabijo osnovnošolske gledališke skupine, ki s predstavami nastopijo pred čisto pravim občinstvom.

»Pomembno je, da otroci igrajo like, v katerih se počutijo sproščeno, domače in naravno,« pravi vodja Otroškega festivala gledaliških sanj Bjanka Kršmanc.

Festival vsako leto gosti predstave različnih tematik in tudi različnih odrskih prvin: od plesa, akrobatike, senčnega gledališča, lutk do petja.

S čim se bodo predstavile, se osnovnošolske gledališke skupine odločijo same. Pomembno je, da v nastopu, ki ga prikažejo, rastejo. Seveda ne čisto dobesedno po centimetrih, ampak v dodatnih znanjih in izkušnjah.

»Ni pomembno, kakšen poklic bodo nekoč izbrali mladi, ki nastopajo na našem festivalu. Gotovo bodo med njimi tudi igralci v gledališču. Bolj pomembno je, da bodo znali nastopajoči pridobljene veščine uporabiti na vseh področjih življenja,« razmišlja Bjanka Kršmanc.

Letos je Otroški festival gledaliških sanj potekal od 3. aprila, zadnje predstave pa bodo na sporedu danes.

»Skupaj se je predstavilo 700 nastopajočih, število gledalcev pa se je povzpelo na 10 tisoč.« Med nastopajoči so tudi mladi iz zamejstva in celo tujine.

Festival se bo zaključili v nedeljo, ko bodo nagradili deset najbolj izstopajočih osnovnošolskih gledaliških ustvarjalcev.

 

Za razmislek

  1. Ali na vaši šoli deluje gledališki krožek?
  2. Katera je tvoja najljubša igrana predstava?
  3. Kdo bi želel biti, če bi nastopal v zgodbi po svoji izbiri?

Mojca

Štruc rada piše o malih in velikih otrocih, o malih in velikih družinah in predvsem o vsem, kar bi otroke lahko zanimalo.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Mostly clear
26°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa