Časoris
V Sloveniji so otroci srečni. Vir: Pexels
V Sloveniji so otroci srečni. Vir: Pexels

Otroci v Sloveniji dobro živijo

Otroci v evropskih državah ne živijo povsod enako dobro. V nekaterih državah bolje poskrbijo za otroke kot v drugih, otroci pa so bolj zadovoljni z lastnim življenjem, pravi dr. Urban Boljka z Inštituta RS za socialno varstvo.

Kako dobro živijo otroci v Sloveniji v primerjavi z evropskimi vrstniki? In kaj sploh pomeni, da otroci živijo dobro?

»To pomeni, da so materialno preskrbljeni, da so zdravi in varni, da niso izpostavljeni tveganemu vedenju, da se lahko kakovostno izobražujejo in da živijo v urejenih družinskih razmerah, obkroženi s svojimi prijatelji. Pomembno je tudi to, ali otroci sami menijo, da živijo dobro ali slabo,« pojasnjuje raziskovalec.

Raziskovalci so ugotovili, da otroci v Sloveniji živijo dobro. Podobno je pokazala že raziskava organizacija Save the Children. 

Slovenija najboljše rezultate dosega na področje materialne varnosti, kar je v nasprotju z informacijami iz medijev, poudarja strokovnjak. Sledi izobraževanje, kjer naši otroci dosegajo zelo dobre rezultate. Najslabši so rezultati na področju zdravega načina življenja.

»Otroci so premalo fizično aktivni, pojavlja se problem prekomerne teže, ne prehranjujejo se najbolj zdravo,« pojasnjuje Urban Boljka.

Indeks otrokove blaginje (IBO), ki ga predstavljajo danes, Slovenijo uvršča na 6. mesto, pred nami so Norveška, Finska, Nizozemska, Islandija in Danska, dodaja strokovnjak.

Kako izboljšati našo uvrstitev?

»Tistim, ki imajo v družbi moč, moramo sporočiti, kaj nas v naši družbi najbolj moti, v kakšni družbi želimo živeti ter kako s skupnimi močmi takšno družbo soustvarjati. Biti moramo aktivni državljani. Le tako nas bodo slišali in le tako bodo vedeli, kaj spremeniti,« meni dr. Urban Boljka.

 

Slovarček

Materialna varnost pomeni, da se počutimo varne, ker smo preskrbljeni. To pomeni, da imamo vse stvari, ki jih potrebujemo za življenje.

Blaginja pomeni obilje materialnih dobrin.

 

Za razmislek

  1. Kaj pomeni, da imamo najslabše rezultate na področju zdravega načina življenja?
  2. Kako skrbiš za svoje zdravje?
  3. Ali meniš, da dobro živiš?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.