Časoris
Večina otrok in mladostnikov se bo na spremembo ustrezno prilagodila brez hujših posledic. Vir: Pixabay
Večina otrok in mladostnikov se bo na spremembo ustrezno prilagodila brez hujših posledic. Vir: Pixabay

Otroci so močni, prilagodljivi in odporni

Kaj vse bo prineslo ponovno odprtje šol?

Ob snidenju s sošolci in učitelji, novim dnevnim ritmom, drugačnem načinu poučevanja se bodo pokazale tudi stiske, so napovedali na današnji vladni tiskovni konferenci.

Epidemijo duševnih motenj pri mladih imamo že dve desetletji, a podatki niso vedno tako zaskrbljujoči. Ponekod je bilo v času šolanja na daljavo več potreb po zdravniški pomoči, ponekod pa manj.

Do porasta pride, ko je več pritiskov, povezanih s šolskim delom. To se ponavadi zgodi ob koncu enega in drugega ocenjevalnega obdobja, torej decembra in junija, pravi Maja Drobnič Radobuljac, vodja enote za intenzivno otroško in adolescentno psihiatrijo.

Veliko stisk premagajo že sami, v pogovoru z vrstniki, učitelji in drugimi odraslimi. Večina v resnici, kljub epidemiji, ne bo potrebovala psihiatrične pomoči. Otroci in mladostniki so v osnovi močni, prilagodljivi in odporni.

Maja Drobnič Radobuljac

Kadar je pogled njihovih vzornikov oziroma odraslih na svet pozitiven, imajo otroci občutek, da lahko prispevajo k reševanju težav, tudi svojih, dodaja.

Klinična psihologinja Mateja Hudoklin, direktorica Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, pojasnjuje, da je bilo lani k njim na pomoč napotenih manj mladostnikov. Trenutno na prvi pregled čaka 101 otrok, lani v tem času pa jih je čakalo 420.

Tisti, ki so imeli težave že pred epidemijo, imajo danes še bolj izrazite težave. Šola ima zelo pomembno varovalno vlogo pri skrbi za duševno stanje otrok in mladostnikov. Če so težave prepoznane dovolj zgodaj, lahko preprečimo razvoj težjih stisk.

Mateja Hudoklin

Klinična psihologinja priporoča, da učitelji in otroci čim več časa namenijo pogovoru o tem, kaj doživljajo med epidemijo.

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.