Časoris
Vse potrebne informacije o družbenih omrežjih bi otroci morali dobiti tudi doma. Starši naj jim bodo na voljo za pogovor o teh temah. Vir: Adobe Stock
Vse potrebne informacije o družbenih omrežjih bi otroci morali dobiti tudi doma. Starši naj jim bodo na voljo za pogovor o teh temah. Vir: Adobe Stock

Otroci se morajo naučiti pohvaliti sami sebe

Katera družbena omrežja vse uporabljaš?

Facebookovi upravljalci so želeli oblikovati poseben Instagram za otroke, mlajše od 13 let.

Mnogi so jih kritizirali, da bo omrežje slabo vplivalo na duševno zdravje mladih. Zato so zagon novega omrežja prestavili.

Že pred časom so v javnost pricurljale informacije, da se Facebook, ki ima v lasti tudi omrežje Instagram, zaveda svojega škodljivega vpliva na duševno zdravje najstnic. Uporaba Instagrama je škodovala samopodobi ene od treh deklet v ZDA in Veliki Britaniji. Več kot 40 odstotkov jih je izjavilo, da se počutijo neprivlačne, odkar ga uporabljajo.

Kako naj torej otroci ohranjajo pozitivno samopodobo, ko na spletu večinoma videvajo same zavajajoče podobe?

Anja Murovec iz Svetovalnega sveta pravi, daj naj omrežja uporabljajo čim manj, prosti čas pa preživijo kakovostno, se ukvarjajo s hobiji (šport, umetnost, druge interesne dejavnosti) in se čim več družijo z vrstniki.

Otroci se morajo naučiti pohvaliti sami sebe, vsak večer se lahko spomnijo, zakaj so tisti dan ponosni nase, kaj jim je tisti dan uspelo, kaj so opazili, in najdejo razloge, zakaj so prav oni super.

Anja Murovec, Svetovalni svet

Družbena omrežja naj uporabljajo skupaj s starši in naj se o podobah pogovorijo.

Dobro je, če starši pogosto pohvalijo otroka pri stvareh, ki jih počne.

Dobro je, da počne tisto, kar ga veseli, in da ga pohvalijo, ker preprosto je takšen, kot je. Vsak je po svoje lep in poseben, prav to nas dela zanimive, še poudarja.

Prav tako meni, da bi se o pasteh družbenih omrežij morali učiti v šoli, vse potrebne informacije pa bi morali dobiti tudi doma.

Strokovnjaki sicer otrokom, starejšim od 5 let, priporočajo največ dve uri uporabe digitalne tehnologije na dan.

Za razmislek

  1. Kako uporaba družbenih omrežij vpliva na tvojo samopodobo?
  2. Kakšne so njihove nevarnosti?
  3. Zakaj ljudje na družbenih omrežjih objavljajo samo svoje najlepše trenutke?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.