fbpx
Časoris
Dejavnosti naj bodo usmerjene v zdrav način življenja, v gibanje, igro v naravi, pogovorom, branju in ustvarjalnim igram po posameznih kotičkih. Vir: Pixabay
Dejavnosti naj bodo usmerjene v zdrav način življenja, gibanje, igro v naravi, pogovore, branje in ustvarjalne igre po posameznih kotičkih. Vir: Pixabay

Otroci se bodo lahko družili, vzgojiteljice pa bodo lahko tolažile malčke

Se boste otroci, ki se prihodnji teden vračate v šolo, lahko igrali s prijatelji?

Ker še vedno ni čisto jasno, kakšno naj bi bilo šolsko življenje od prihodnjega tedna, je nekaj napotkov in priporočil predstavil direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj.

V zavodu so namreč po napotkih nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili priporočila za delo v vrtcih in šolah ter za delo na daljavo, zato jih je zdaj še bolj podrobno pojasnil.

Direktor je dejal, da verjame, da se bodo v šolah in vrtcih pripravili na odprtje šolskih vrat in da bo delo steklo normalno. Svetuje, naj se vzgojitelji in učitelji prilagodijo otrokom in naj ne hitijo z izvajanjem zastavljenega programa. Nič hudega, če ne bodo vsi cilji uresničeni.

Otroci naj v čim krajšem času pridobijo občutek varnosti in zaupanje. Dejavnosti naj bodo usmerjene v zdrav način življenja, gibanje, igro v naravi, pogovore, branje in ustvarjalne igre po posameznih kotičkih.

Učitelji naj bodo pozitivno naravnani, čas naj namenijo tudi pogovoru, poudarek naj bo na individualnem delu. Ocenjevanje naj se izvaja le v primeru, ko je to potrebno.

Kako naj vzgojitelji potolažijo otroke, ki jokajo?

Logaj pravi, naj jih potolažijo tako, kot so jih včasih, naj jih torej vzamejo v naročje, a naj bodo pri tem pozorni tudi na higienska priporočila. Te navade bomo sčasoma vsi pridobili, meni direktor.

Kaj pa otroci, se bodo lahko družili med sabo?

Po Logajevih besedah se strokovnjaki zavedajo, da se bodo otroci družili in igrali, nenazadnje jim to daje občutek varnosti in spodbudnega učnega okolja.

So se četrtošolci, ki ostajajo doma, že sposobni sami učiti na daljavo? Njihovi starši bodo namreč v službi. »Nekaj samostojnega dela so sposobni opraviti sami, celotnega dela, v enaki meri kot skupaj s starši, pa ni možno storiti.«

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
29°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa