Časoris
Otroci in najstniki veliko časa preživijo na spletu. Vir: Pexels
Otroci in najstniki veliko časa preživijo na spletu. Vir: Pexels

Otroci s posebnimi potrebami enakopravni in varni na internetu

Kako slepi otroci dostopajo do spleta? Kako gluhi otroci spremljajo pouk? Kako se s šolo na daljavo spopadajo otroci z motnjami v razvoju?

Šolanje na daljavo ni mačji kašelj. Še težje je za otroke s posebnimi potrebami.

Njihove težave pri dostopu do spleta in ustvarjanje digitalnega sveta, ki bo vključujoč za vse, sta temi letošnjega spletnega Foruma za varnejši internet (Safer Internet Forum). Na njem strokovnjaki, starši in mladi razpravljajo o izzivih, ki jih splet ponuja otrokom. Saj veš, že samo skrb za varnost včasih povzroča preglavice.

Na osrednjem dogodku bodo razmišljali o rešitvah, ki bi mladim s posebnimi potrebami omogočile enakopravno vključevanje v digitalni svet. 

Težave otrok s posebnimi potrebami, ki jih imajo pri delovanju na spletu, so odvisne od njihovih primanjkljajev, pojasnjuje Maša Gril, specialna pedagoginja na OŠ Šenčur.

»Otroci z motnjami pozornosti in koncentracije so že sicer recimo težje osredotočeni dalj časa in težje ločijo bistvo od nebistva. Tisti, ki imajo težave z branjem, se daljših besedil sploh ne lotevajo.«

Toda otroci s posebnimi težavami, tako kot vsi drugi otroci, veliko uporabljajo digitalne platforme. Njihove težave so zato odvisne od njihovih izkušenj in pridobljenega znanja in  podpore staršev. 

Večina učencev potrebuje individualno razlago in prilagojene vsebine, to pa je pri šolanju na daljavo težje izvedljivo. Če doma nimajo podpore in so obenem manj motivirani, vse bolj zaostajajo v znanju, opozarja Maša Gril.

Za mnoge strokovnjake, ki se ukvarjajo z otroki s posebnimi potrebami, bo zato dobrodošlo, da bodo na letošnjem forumu lahko izvedeli, kako otroci s posebnimi potrebami doživljajo digitalno okolje, pa tudi, s katerimi orodji jim že zdaj lahko priskočijo na pomoč.

Za razmislek

  1. Kaj najraje počneš na spletu?
  2. Ali pri šolanju na daljavo potrebuješ veliko pomoči?
  3. Kako bi pomagal otrokom s posebnimi potrebami, da bi lažje uporabljali splet?

Barbara

Petrovčič je novinarka. Rada bere, a še vedno ne ve, kateri je njen najljubši žanr. Še raje potuje in spoznava nove ljudi, njena največja želja pa je, da bi znala govoriti vse jezike tega sveta.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.