Časoris
Žalostna punca. Vir: Freepik
Vir: Freepik

Otroci koronske karantene

Otroci, ki so bili v razredu v stiku z okuženo osebo, morajo še vedno obvezno v karanteno.

Popolnoma zdravi otroci tako ostajajo doma. Ne smejo niti na sprehod, kaj šele na trening ali na popoldanske dejavnosti. Tudi če bi šli na testiranje in bi bila hitri ali PCR test negativna, karantene ne bi smeli prekiniti.

Kar nekaj otrok zaradi karantene ni moglo iti na prvomajske počitnice.

Zakaj je tako?

Pristojni pojasnjujejo, da zato, ker nikoli ne moremo vedeti, kdaj se bodo po tveganem stiku pojavili simptomi. To se denimo lahko zgodi tudi po testiranju.

Toda odraslim, ki so bili v službi v stiku z okuženo osebo, ni treba v karanteno. To razkrivajo sami – v pogovorih in na družbenih omrežjih.

Zakaj pristojni ne dovolijo, da bi šolarji z negativnim testom prekinili karanteno, če so sami zagotavljali, da bo hitro testiranje v šolah namenjeno prav temu?

Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da lahko karanteno z negativnim PCR testom izjemoma prekinejo le maturanti, za katere se danes začenja splošna matura.

A če je karantena potrebna, ker se lahko simptomi pokažejo po testiranju, izjem ne bi smelo biti. Če hočemo premagati virus, morajo biti pravila enaka za vse.

Številni otroci postajajo vse bolj debeli. Na igriščih prostodušno razlagajo, da so depresivni. V pogovoru mimogrede navržejo besedo samomor.

Kakšne so posledice odločitev, ki jih odrasli vedno znova spreminjajo?

To veste samo vi, otroci koronske karantene.

Odrasli o njih, kot kaže, ne razmišljajo prav veliko.

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.