Časoris
Osebnost leta Time 2017 Vir: Time
Osebnost leta Time 2017 Vir: Time/promocijsko gradivo

Osebnost leta po izboru revije Time so ženske, ki so spregovorile

December je čas, ko mediji izbirajo osebe, ki so zaznamovale minulo leto.

Med najbolj prestižnimi priznanji na svetu je tisto, ki ga podeljuje revija Time.

Fotografijo nagrajene osebnosti objavijo na naslovnici. Ponavadi gre za posameznika ali posameznico, letos pa so izbrali skupino žensk.

Naslovnica revije Time. Vir: posnetek zaslona
Naslovnica revije Time. Vir: posnetek zaslona

Poimenovali so jih Prekinjevalke tišine (the Silence Breakers). To so ženske, ki so spregovorile o spolnih zlorabah v svetu filma, politike in športa, ko se je izvedelo, da je hollywoodski filmski producent Harvey Weinstein nadlegoval in zlorabljal številne znane igralke. Tedaj se je po družabnih omrežjih razširilo gibanje #metoo (tudi jaz).

»To je bil najhitrejši družbeni odziv v zadnjih desetletjih,« je ob tem dejal odgovorni urednik revije Edward Felsenthal.

Začel se je z množico pogumnih posameznikov, ki so spregovorili o svoji izkušnji. Pred nadlegovanjem ni varen nihče, kar so uredniki pokazali tudi z raznolikim izborom žensk na naslovnici.

Med njimi sta filmska igralka Ashley Judd, ki je med prvimi spregovorila o Weinsteinovih zlorabah, in pevka Taylor Swift, ki je na sodišču zmagala s tožbo proti DJ, ki jo je zgrabil za zadnjico. Podoben primer smo imeli tudi v Sloveniji. Pevec Omar Naber je bil obsojen, ker je v diskoteki otipaval in grabil 21-letno študentko.

Prav na dan, ko so razglasili osebnost leta revije Time, so na konferenci ob zaključku projekta Aktivni.Vsi otroci in odrasli govorili tudi o spolnih stereotipih.

Ti poglabljajo neenakost med spoloma. Zaradi stereotipov, kot je denimo ta, da ženske spadajo v kuhinjo, pa tudi zato, ker so fizično močnejši, nekateri moški z ženskami ravnajo nespoštljivo.

 

Slovarček

DJ predvaja posneto glasbo občinstvu.

Spolni stereotipi so vzorci oziroma prepričanja, ki se nanašajo na spol. Denimo: modra barva je za fante, roza za punce.

 

Za razmislek

  1. Kaj šteješ za nadlegovanje?
  2. Komu bi se o njem zaupala?
  3. Ali poznaš pravilo o nedovoljenih dotikih?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.