Časoris
Osamelo drevo v zimski pokrajini. Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Osamelo drevo se težko bori proti viharjem

Na današnji vladni tiskovni konferenci na temo novega koronavirusa je bilo prvič slišati glas mladih. Kako dijaki in učenci doživljate te izredne razmere, je predstavila predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin.

Najprej je povedala tisto, kar že vrabci na strehi čivkajo: šolanje na daljavo ni tako dobro kot pouk v živo.

Toda s skupnimi močmi lahko izobraževanje na daljavo naredimo primerljivo s šolanjem v šolskih klopeh, meni. »Če opazimo, da pouk ni zadosten, povejmo to učitelju. Tudi predlagamo lahko, kaj se da narediti drugače,« predlaga.

Pazite na svoje počutje, mlade opozarja Maja Kalin. Ker vse dneve sami sedijo pred računalniškimi zasloni, z okrnjenimi dostopi do druženja s prijatelji, je zaznati velik porast slabega duševnega počutja, utesnjenosti, negotovosti, celo depresije. 

Če opazite spremembe v svojem počutju ali obnašanju, poiščite pomoč. Pogovorite se s prijatelji, družino ali učitelji!

Zlasti pa bodite pozorni na počutje prijateljev in sošolcev, opozarja. Če pri kom zaslutite stisko, mu pomagajte! Pomagajte mu z učno pomočjo ali pa z njim virtualno preživljajte prosti čas.

Včasih je za pomoč potrebno le malo: spodbudna beseda, skupen sprehod v naravi, pomoč pri računalniku … Tako svetuje izredni profesor Robert Masten z oddelka za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

Težave težko pridejo do živega tistim, ki imajo oporo, pravi. Drevo pa, ki bo stalo samo, se bo težje borilo proti viharjem.

Žal mnogi ne najdejo zavetja v družini, ampak morajo celo bežati. Zanje strah pred korono ni glavni problem. V stiski so zaradi nasilja, sovražnosti, alkoholizma, prepirov, nezmožnosti sobivanja.

Morda sami opazimo, da je nekdo v stiski, ali pa nam to pove. Otroci pogosto svoje stiske ne znajo izraziti enako dobro kot odrasli.

Podpreti moramo tiste v naši okolici, ki jim je v trenutnih razmerah težko, nas poziva Robert Masten.

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Sunny
-6°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa

Hej, te zanima, kaj se dogaja okoli tebe?

Naroči se na Časoris in vsak dan izveš vse, kar moraš vedeti, da izpadeš kul pred frendi. S prijavo sprejemaš splošne pogoje in politiko zasebnosti.