Časoris
V Sloveniji so včeraj opravili 4.902 testa. Delež pozitivnih je bil 14,42 odstotka. Vir: Pixabay
V Sloveniji so včeraj opravili 4.902 testa. Pozitivnih jih je bilo skoraj petnajst odstotkov. Vir: Pixabay

Okuženih je verjetno 14 tisoč Slovencev

Zadnja novica

V ponedeljek se bodo osnovnošolci od petega razreda dalje in dijaki znova šolali na daljavo, je po seji vlade sporočil premier Janez Janša.

Iz okrožnice ministrstva za izobraževanje sicer izhaja, da petošolci ostajajo pri pouku v šoli.

Janša je še napovedal, da za sedem rdečih statističnih regij od petka velja omejitev gibanja med regijami, prepoved zbiranj nad 10 ljudi, omejitev športov, obvezna je uporaba mask na prostem.

Danes mediji poročamo o novem slovenskem rekordu: včeraj je bilo potrjenih kar 707 okužb z novim koronavirusom. To je največja številka v enem dnevu, odkar smo spomladi začeli s testiranji. Strokovnjaki na podlagi te številke ocenjujejo, da je z virusom SARS-CoV-2 okužen že vsak stopetdeseti Slovenec. Skupno torej 14.000.

Takšen »rekord« seveda ni razlog za slavje, ampak za zaskrbljenost. Vlada danes odloča o tem, s katerimi novimi ukrepi bi najbolj učinkovito zmanjšali število okuženih in s tem obolelih za covidom-19.

Kakšni ukrepi bodo sprejeti za šolstvo, bo po seji vlade predstavila šolska ministrica Simona Kustec. Veljati ne bodo začeli pred ponedeljkom.

Šole ostajajo odprte, je še v ponedeljek zatrdila ministrica. Čeprav se tudi v šolah povečuje število okužb med učitelji in učenci in število razredov v karanteni, je zaprtje šol predvideno šele, če bosta še naprej strmo naraščala tako število okužb kot število obolelih, ki bodo potrebovali zdravljenje v bolnišnici. In tudi v tem primeru se naj bi začel pouk na daljavo samo za dijake srednjih šol in študente na fakultetah.

To pomeni, da bo do krompirjevih počitnic pouk verjetno potekal v učilnicah. Najverjetneje pa bomo morali spremeniti kakšne svoje počitniške načrte. Bomo smeli uporabiti turistične bone in oditi v hotel? Se bomo lahko družili s sorodniki in prijatelji? Bodo organizirane počitniške dejavnosti odpadle?

Odgovorov na ta vprašanja še ne poznamo, vemo pa, da bomo morali v prihodnjih tednih vsi, tako odrasli kot otroci, po svojih najboljših močeh storiti vse, da bi se izognili možnosti okužbe.

Med najbolj učinkovitimi ukrepi, ki jih že vsi dobro poznamo, so še vedno vzdrževanje razdalje, redno umivanje rok ter kihanje in kašljanje v rokav.

Popravek

V novici smo najprej objavili napačen podatek, da je v Sloveniji okuženih 140.000 ljudi. Ocena je v resnici desetkrat manjša, 14 tisoč ljudi. Novico smo tudi dopolnili z informacijo o okrožnici. Za napako se opravičujemo.

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.