Časoris
Evropski simpozij hrane 2019 in Ana Roš, njen osrednji obraz. Foto: Žiga Intihar/Arhiv Gourmet Cup Ljubljana
Ana Roš na lanskem evropskem kulinaričnem vrhu. Foto: Žiga Intihar/Arhiv Gourmet Cup Ljubljana

Okusen sprehod, sprehod okusov

»S hrano je tako kot na primer s filmi. Nekaterim so všeč kratki, drugi uživajo ob ndolgih, spet tretji bi enkrat gledali limonade in drugič trilogijo Boter,« pravi ljubiteljica raznolikih okusov in dobrih jedi Iva Gruden.

Pri hrani je torej podobno: eni bi jedli samo hamburgerje, drugi hodili na večerje s šestimi hodi. Spet tretji bi vsakega po malem. Prav vsi pa imajo te dni izjemno priložnost, da poskusijo najboljše hamburgerje in večerje.

Ljubljano in smučišče Krvavec so preplavili vrhunski kuharji iz različnih držav – med njimi je tudi mojstrica Ana Roš – in ljubitelji dobrih jedi.

V soboto se je namreč s sprehodom po ljubljanskih kulturnih znamenitostih, ki so za en dan postale kulinarične postojanke, in z Odprto kuhno začel Evropski simpozij hrane (European Food Summit).

Nadaljeval se je v nedeljo na Krvavcu, kjer se bo v torek tudi zaključil. Danes pa se kuharski mojstri na strokovnem srečanju pogovarjajo o tem, da je hrana lahko most do identitete evropskih kultur in narodov.

Evropski simpozij hrane: Na Krvavcu bodo postregli tudi slaščice. Foto: Dean Dubokovič/Gourmet Cup Ljubljana
Na Krvavcu bodo postregli tudi slaščice. Foto: Dean Dubokovič/Gourmet Cup Ljubljana

Iva Gruden se je kulinaričnega sprehoda udeležila kot obiskovalka.

Tudi sama namreč pripravlja podobne dogodke. Svoje prve goste je na kulinarični sprehod, ki ga je poimenovala LjubljanaNjam, popeljala že leta 2013.

»Brez hrane ne moremo in že zato si zasluži, da jo poznamo. Ne nahrani le želodcev, ampak se ob njej zgodijo številni lepi trenutki. Še nihče ni šel na zmenek s povabilom na kozarec vode, ali pač?« pravi Iva Gruden.

In kaj je dobra hrana?

»Tista, ki poboža brbončice, pričara nasmeh na usta, ustvari nepozaben spomin.«

Slovarček

Kulinarika pomeni spretnost pripravljanja in aranžiranja jedi.

Za razmislek

  1. Ali se pri pripravi hrane igraš z okusi in barvami?
  2. Se različni siri na pizzi enako stopijo?
  3. Zakaj velja, da je priprava raznolike hrane v bistvu kemija in fizika v živo?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.