Kakšno čokolado imaš najraje?
Mlečno ali belo? Morda tisto z lešniki ali polnilom?
Če na zgornja vprašanja ne znaš odgovoriti, je danes pravi dan, da si privoščiš različne vrste čokolad in poiščeš svoj odgovor!
Čokoladi bi lahko rekli kar največja kulinarična iznajdba stoletja, saj jo obožujejo skoraj vsi.
Prvi, ki so gojili drevesa kakavovcev, so bili Maji in Azteki. Drevo so klicali cacau.
Kakavova zrna so bila ena izmed sestavin temnega in grenkega čokoladnega napitka xocoatl, ki so ga pripravljali ob svečanih in verskih dogodkih.
Evropa je čokolado spoznala šele v 16. in 17. stoletju, ko so kakavova drevesa začeli gojiti Španci. Na začetku je bila zgolj privilegij aristokracije in duhovščine.
Takrat je postala dostopna tudi otrokom.
Tvoja mami verjetno ni najbolj zadovoljna, kadar je pred kosilom poješ preveč.
Ali veš, da:
- čokolada vsebuje naravne sestavine, imenovane antioksidanti, za katere zdravniki trdijo, da zmanjšujejo možnost različnih bolezni, od bolezni srca do rakavih obolenj?
- naj bi sestavine v čokoladi pomagale pri izboljšanju krvnega pretoka in nižanju krvnega pritiska?
- čokolada kot hrana rastlinskega izvora vsebuje mnoge minerale, pomembne za zdravje?
- čokolada vsebuje prek 500 naravnih sestavin, od katerih nekatere vplivajo na boljše razpoloženje?
Prav je, da danes to sladko pregreho proslaviš v stilu. Privošči si košček svoje najljubše čokolade ali si pripravi omamno sladico.
Ponudi jo tudi mami!
Za razmislek
- Katera je tvoja najljubša čokolada?
- Kako pogosto si jo privoščiš?
- Znaš pripraviti kakšno čokoladno sladico?