fbpx
Časoris
Kmalu bomo izvedeli, ali bodo 1. septembra vsi otroci sedli v šolske klopi. Vir: Adobe Stock
Kmalu bomo izvedeli, ali bodo 1. septembra vsi otroci sedli v šolske klopi. Vir: Adobe Stock

Odštevamo: še 14 dni do pričetka pouka!

Učenci in učitelji že težko čakajo na obvestilo, ali se bo novo šolsko leto začelo na običajen način ali ne. Na začetku počitnic je ministrstvo za izobraževanje napovedalo, da se bodo dva tedna pred pričetkom novega šolskega leta odločili, ali se bodo učenci vrnili v šolske klopi.

Zadnja novica

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je napovedala, da se na prvi šolski dan 1. septembra vsi učenci osnovnih in srednjih šol vračajo v šolske klopi.

***

Danes se je začela že tradicionalna ravnateljska konferenca, na kateri ravnateljice in ravnatelji vrtcev, osnovnih in srednjih šol izvedo za pomembnejše novosti v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu. Tokrat bo vse zanimalo samo eno: ali bodo s 1. septembrom lahko skozi šolska vrata stopili vsi učenci.

Ravnatelji se strinjajo, da otroci morajo v šolo. Opozarjajo na ugotovitve strokovnjakov, da ob upoštevanju varnostne razdalje in higienskih ukrepov šole niso nič bolj nevarne za okužbo z novim koronavirusom kot katerikoli drug prostor.

Tudi Zveza aktivov svetov staršev Slovenije meni, da pouk na daljavo za starše ni vzdržen. »Ne glede na število otrok, ki ne bi smeli v šolo (posamezniki, oddelek, šola ali vsa država), je treba zanje zagotoviti sistemsko rešitev za varstvo in pouk in ne samoumevno preložiti tega bremena na starše,« opozarja predsednik zveze Tone Meden.

Bistveni podatek pri odločitvi, ali se bo novo šolsko leto začelo v šolskih prostorih, bo število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji. Strokovnjake in vlado zlasti skrbi vse več okuženih na Hrvaškem, kjer je na počitnicah veliko slovenskih šolarjev.

https://twitter.com/GovorecCOVID19/status/1294236225470107648?s=20

Strokovna skupina na ministrstvu za zdravje predlaga uvedbo karantene pri prehodu iz Hrvaške v Slovenijo. Pričakovati je, da bo vlada o tem predlogu kmalu odločala.

Slovarček

Karantena je začasna osamitev zaradi suma okuženosti zato, da se okužba ne bi širila naprej.

Za razmislek

  1. Ali poznaš vse higienske ukrepe za preprečitev širjenja virusa?
  2. Ali meniš, da bi morali v šoli nositi maske?
  3. Česa se najbolj veseliš v novem šolskem letu?

Romana

Dobnikar Šeruga rada potuje po vsem svetu. Spoznava nove kraje in ljudi in se vedno znova razveseli spoznanja, da smo prebivalci tega planeta zelo različni in vendar povsem enaki.

Vprašanje tedna

Vreme

Ljubljana Slovenia
Clear
20°C
 

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

Pomagajte prek PayPala. Uporabite lahko tudi bančno kartico.

Kako še lahko podprete Časoris?

Spletni arhiv Časorisa