Časoris
Spremembe, ki jih je povzročila epidemija, so močno omejile in spremenile druženje z vrstniki, aktivnosti in šolanje ter povečale čas, ki ga mladi preživljajo s starši. Vir: Freepik
Spremembe, ki jih je povzročila epidemija, so močno omejile in spremenile druženje z vrstniki, aktivnosti in šolanje ter povečale čas, ki ga mladi preživljajo s starši. Vir: Freepik

Odrasli naj bodo čim boljši zgled mladim

V teh nenavadnih časih mladi doživljajo različne stiske.

Mnogi poročajo, da pogrešajo svoje prejšnje aktivnosti, prijatelje, da jih skrbi, kako bo s šolo, poudarja dr. Marija Anderluh, predstojnica Službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. O tem je govorila tudi s predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorjem.

Predsednik republike Borut Pahor in predstojnica službe za otroško psihiatrijo na ljubljanski pediatricni kliniki dr. Marija Anderluh sta se pogovarjala o stiskah otrok in mladostnikov zaradi epidemije covida-19. Vir: Arhiv UPRS
Predsednik republike Borut Pahor in predstojnica službe za otroško psihiatrijo na ljubljanski pediatrični kliniki dr. Marija Anderluh sta se pogovarjala o stiskah otrok in mladostnikov zaradi epidemije covida-19. Vir: Arhiv UPRS

Malo lažje je mladostnikom, ki so našli nadomestne aktivnosti in načine druženja, kot sta peka sladic ali kino s prijatelji prek Zooma.

Lažje je tudi tistim, ki se lahko o stiskah in skrbeh s kom pogovorijo.

A nekateri ne verjamejo v vaše stiske. Otroška psihiatrinja razlaga, da vanje dvomijo le tisti, ki se težko vživijo v tujo situacijo.

Spremembe, ki ste jih med epidemijo doživeli otroci in mladi, so zelo velike, vendar verjamemo, da boste ponosni, ko bomo čez leta pogledali nazaj, da ste pomagali umiriti te neverjetne razmere, ki so skoraj ustavile svet in povzročile veliko hudega.

Marija Anderluh

Da bi lahko življenje za vse teklo čim bolj normalno naprej, lahko poskrbimo predvsem z upoštevanjem priporočil, kot so nošenje mask, razkuževanje rok in vzdrževanje razdalje ter prezračevanje.

Psihiatrinja upa, da bodo odrasli pri tem čim boljši zgled mladim in otrokom.

Če bomo vsi čim natančneje upoštevali navodila, bomo lahko varno počeli vse več od ostalega, kar prispeva k dobremu počutju in zadovoljstvu. Upamo, da bo tega zdaj res vse več.

Marija Anderluh

Koncertov in množičnih prireditev, kjer je razdaljo težko zagotoviti, pa verjetno še nekaj časa ne bo.

Za razmislek

  1. Kako je epidemija vplivala nate?
  2. Na koga se lahko obrneš, ko čutiš stisko?
  3. Na kakšne načine ohranjaš stike s prijatelji?

Sandra

Hanžič je novinarka, ki jo ob spremljanju vsakodnevnega dogajanja najbolj veselijo druženje s prijatelji, potovanja in sprehodi v naravo.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.