Časoris
Oprah Winfrey. Vir: Posnetek zaslona/You Tube
Oprah Winfrey. Vir: Posnetek zaslona/You Tube

Odmevni govor Oprah Winfrey

»Želim, da bi vse deklice, ki to zdaj gledajo, vedele, da je na obzorju nov dan.«

O besedah igralke Oprah Winfrey, ki jih je izrekla na podelitvi nagrad zlati globus, poročajo mediji po vsem svetu.

Iz njenega odmevnega govora razbirajo možnost, da bi lahko kandidirala za predsednico Združenih držav Amerike na volitvah leta 2020. Če bi zmagala, bi postala prva temnopolta ženska, ki ji je to uspelo.

Amerike še nikoli ni vodila ženska. Najbližje je bila Hillary Clinton, ki je po svoji zgodovinski nominaciji za predsednico tvitnila:

Vsem deklicam, ki si drznejo sanjati: res je, lahko postanete, kar želite – celo predsednica. Nocojšnji večer je za vas.-H.

Idejo, da bi Oprah kandidirala za predsednico, mnogi podpirajo, a oglasili so se tudi tisti, ki menijo drugače. Eni opozarjajo, da Oprah ni napovedala kandidature, ampak je nagovarjala vse temnopolte deklice, ki da tudi imajo v rokah moč za spremembe. Po besedah drugih pa Amerika ne sme postati država, v kateri lahko za predsednika kandira le slavna osebnost. Na čelu države ne potrebujejo političnih novincev, ampak izkušene politike.

Kdo bo slovenska Oprah?

V Sloveniji deklice in dečki še čakajo na osebnost, kot je Oprah Winfrey, ki se bo potegnila zanje in jim obljubila nov dan na obzorju.

Zato so skupaj stopile različne organizacije, ki pomagajo otrokom. V pismu, ki so ga naslovile na vse odgovorne, so zapisale: »Otroški dodatek se uporablja kot osnovni znesek za preživetje družine, kar je nedopustno.«

Otroški dodatek, ki ga mnoge družine z otroki prejemajo, da lažje preživljajo svoje otroke, namreč še vedno šteje kot dohodek. To pomeni, da zato dobijo manj denarja iz denarne socialne pomoči, ki je drug vir pomoči.

 

Za razmislek

  1. Zakaj so na tviterju poudarili, da je Oprah Winfrey nagovarjala temnopolte deklice?
  2. Kaj je tebi pomembno pri drugem človeku?
  3. Zakaj mora država pomagati revnejšim?

Sonja

Merljak Zdovc je urednica Časorisa. Je zelo radovedna in rada spoznava ljudi in njihove zgodbe. Veliko piše in včasih posname tudi kakšen video. Vesela bo, če ji pišeš.

Vprašanje tedna

Podprite Časoris

Pomagajte nam ohraniti Časoris.
Brez vas ni nas.

SMS

Pošljite sms Casoris5 na 1919 in darujte 5 evrov.

ali

SMS

Pomagate nam lahko tudi na druge načine: z rednim mesečnim nakazilom, z bančno kartico ali prek PayPala.